Luomumaatalous edullista monimuotoisuudelle

Luomumaatalous vaikuttaa kokonaisuutena oleellisesti edullisemmin kasvillisuuteen ja eläimistöön kuin tavanomainen maatalous. Tämä on johtopäätös viisivuotisesta tutkimuksesta, jonka tehtiin 160 maatilalla Isossa Britanniassa. Luomupelloilla oli 85 % enemmän kasvilajeja, kolmannesta enemmän lepakoita, 17 % enemmän hämähäkkejä ja viisi prosenttia enemmän lintulajeja. Tulokset on julkaistu tiedeakatemian ”Biology letters” -internetjulkaisussa.

Tutkijoiden mukaan erot johtuvat pääasiassa kemiallisten torjunta-aineiden ja väkilannoitteiden käytöstä luopumisesta luomuviljelyssä. Lisäksi peltolohkot olivat luomuviljelyssä pienempiä, nurmiala oli suurempi ja pensasaitoja oli enemmän ja ne olivat suurempia.

Luomuviljelyn yleistyminen lisäisi monimuotoisuutta maatalousmaisemissa, on tutkimuksen yksi johtopäätös.

Tri Lisa Norton, joka haastatteli viljelijöitä, sanoo: ” Luomuviljelijät pyrkivät työskentelemään sopusoinnussa luonnollisten prosessien kanssa tarkoituksena lisätä tuottavuutta käyttämällä uusiutuvia viljelymenetelmiä. Lisääntyvä monimuotoisuus on tämän toiminnan myönteinen sivutuote.”

Tutkimuksen tekivät Oxfordin yliopiston, Britannian lintutieteellisen seuran sekä Ekologian ja hydrologian keskuksen tutkijat käyttäen tilapareja. Tutkimuksen rahoitti ympäristö- ja maatalousministeriö DEFRA.

Lähde: R.J. Fuller, L.R. Norton, R.E. Feber, P.J. Johnson, D.E. Chamberlain, A.C. Joys, F. Mathews, R.C. Stuart, M.C. Townsend, W.J. Manley, M.S. Wolfe, D.W. Macdonald and L.G. Firbank. 2005. “Benefits of organic farming to biodiversity vary among taxa”. Biology Letters Vol1, Nr 4 / December 22, 2005 pp 431-434
DOI 10.1098/rsbl.2005.0357

Muita artikkeleita teemasta:
http://orgprints.org/view/subjects/7biodiversity.html

Teksti: Jukka Rajala