Luomumaidon terveellisyys tulisi tuoda ravitsemusneuvonnassa esiin, esittävät brittitutkijat

Luomumaidon terveelliset ominaisuudet tulisi tuoda ravitsemus-neuvonnassa esiin, esittää tutkijaryhmä Britannian Elintarvikevirastolle tekemässään esityksessä.

14 kansanterveystutkijaa ja eläinlääkäriä on jättänyt luomumaidon terveellisyyttä koskevan esityksensä Elintarvikevirastolle. Tutkimusnäytöt luomumaidon korkeammasta omega-3-rasvahappojen määristä ovat riittävän selkeitä. Britanniassa Glasgow´n yliopistossa tehtyjen tutkimusten perusteella luomumaito sisältää 68 % tavanomaista maitoa enemmän terveydelle edullisia omega-3-rasvahappoja. Tulokset ovat samansuuntaisia jo aikaisemmin tehdyn mm Aberdeen yliopiston tutkimuksen kanssa.

Tanskalaistutkimuksissa on todettu myös luomumaidon korkeampi E-vitamiinin ja antioksidanttien määrä.

Syinä luomumaidon terveellisyyteen pidetään mm. apilapitoisen nurmirehun käyttämistä rehuna ja laiduntamista.

Mikäli nämä seikat otetaan mukaan viralliseen ravitsemusneuvontaan, on se merkittävä edistysaskel luomutuottajille. Se ei vain lisäisi luomumaidon kysyntää vaan ensimmäistä kertaa tunnustettaisiin virallisesti luomutuotteen paremmuus ja edullisuus terveydelle.

www.foodanddrinkeurope.com/news/ng.asp?n=70172-omega-organic-milk-scientists

14.9.2006 Teksti: Jukka Rajala