Luomumansikan viljelytekniikka ja kasvinsuojelu

Luomumansikan viljelytekniikkaa ja kasvinsuojelua selvitettiin kirjallisuustutkimuksena. Kirjallisuuden perusteella luomumansikan viljelyn onnistuminen edellyttää suotuisan kasvupaikan valintaa ja kasvuston huolellista perustamista. Sitä ennen on torjuttava jo hyvissä ajoin monivuotiset rikkakasvit. Lohkon kasvukunnosta huolehditaan mansikan viljelykiertoon sopivilla väliviljely- ja esikasveilla. Viherlannoitusseoksissa voidaan käyttää typensitojakasveina virnoja ja hernettä heinäkasvien lisäksi. Perustamisvaiheessa maan ravinnetilaa parannetaan mm. kalkitusaineilla, kivijauheilla ja eloperäisillä lannoitteilla.

Luomumansikan vuotuislannoitukseen soveltuvat esim. viherkäyte, kompostiuute sekä virtsa ilmastettuna tai laimennettuna. Maanpinnan katteiksi käyvät parhaiten muovit ja hitaasti hajoavat eloperäiset materiaalit.

Mansikan maalevintäisistä taudeista ja -tuholaisista puhdas lohko, tasapainoinen lannoitus, terve ja puhdas taimimateriaali, kestävät lajikkeet, viljelyhygienia sekä mansikan luontaisten vihollisten elinolosuhteiden parantaminen kuuluvat olennaisesti ennalta ehkäisevään kasvinsuojeluun. Tehokkaita luomuun soveltuvia suoria torjuntamenetelmiä tai -aineita on vähän. Mansikan tautien torjuntaan tutkitaan biologisia torjuntamenetelmiä. Tuholaisia hallitaan mm. luontaisilla vihollisilla, luonnon pyretriinillä ja harsokatteilla.
Lähde: MTT:n julkaisutietokanta Jukuri  

Prokkola, S., Koistinen, R., Kivijärvi, P. 2003.
Luomumansikan viljelytekniikka ja kasvinsuojelu
Kirjallisuusselvitys. Maa- ja elintarviketalous 26: 160 s.
www.mtt.fi/met/pdf/met26.pdf