Luomun maailma – pintaa syvemmälle

Tähän osioon on kerätty lisätietoa luomutuotannon eri osa-alueista. Tutustu historiaan tai luomun kehittymiseen meillä ja maailmalla – tai pohdi kestävän tuotannon dilemmoja. Linkitykset eri aineistoihin ja lisätiedon lähteille toimivat tienviittoina matkalla yhä laajemman luomutiedon pariin.


Luomun perusteet

Mistä oikein puhutaan, kun puhutaan luomusta? Miten luomua on lokeroitu tai mitä näkökulmia kukin painottaa? Keskustelun alkuun pääset tästä:

Luomuun liittyvät niin kasvikohtaiset erityispiirteensä kuin maailmanlaajuinen keskustelu kestävän kehityksen tavoittelusta. Näihin asioihin pääset tutustumaan myös luomun perusoppikirjaksi kirjoitetussa kirjassa, joka löytyy nyt kokonaan pdf-muodossa LuomuTIETOverkon sivuilta.

Luomun kehittyminen

Suomalaisessa kaskiviljelyssä hyödynnettiin jo ravinnekiertoa ja luonnon uusiutumista. Se ei kuitenkaan ollut sitä, minkä tunnemme luomuna tänään. Luomuksi tuotanto on kehittynyt kohta sadan vuoden aikana. Luomun historiaan pääset tutustumaan seuraavista osioista:

Kestävyyden haasteet

Luomutuotanto on kestävän kehityksen mukaista elintarviketuotantoa. Haasteet ovat moninaiset otettaessa huomioon paikallisuus ja maailman tilanne – tai verrattaessa ruokajärjestelmiä ja ympäristön arvoa. Näitä asioita pohtimaan pääset seuraavista osioista:

Lisää luomusta

Luomualan järjestöjen ja eri toimijoiden sivustoilta pääset eteenpäin erilaisten ammatillisten pulmien kanssa – tai ihan halusta tutustua luomuun pintaa syvemmältä. Euroopan komission suomenkielisiltä  luomusivuilta löytyy tietoa, tilastoja ja työkaluja elintarvikealan ammattilaisille, maanviljelijöille, opettajille tai luomuteemasta kiinnostuneille kuluttajille.

Luomukoulu kehittyy

Luomukoulun aineisto perustuu pääsääntöisesti Jukka Rajalan teksteihin. Luomukoulu on vielä rakenteilla, mutta rakennamme ja korjaamme sitä jatkuvasti. Voit antaa meille palautetta jo nyt, ja mielellämme otamme vastaan toiveita myös tässä osiossa käsiteltävistä asioista.