Luomuruoka hittituote julkisissa keittiöissä Ruotsissa

Toukokuussa 2006 hallitus asetti tavoitteeksi, että julkisissa keittiöistä tulisi käyttää luomuelintarvikkeita 25 prosenttia elintarvikkeiden kokonaiskäytöstä vuonna 2010. Luomuelintarvikkeiden käyttö on lisääntynyt voimakkaasti sen jälkeen, kertoi konsulentti Carin Enfors Eko-Mat Centrumista Tampereella maaliskuun lopussa pidetyillä Luomupäivillä.

Kulutustavoitteella on ollut tehokas vaikutus: suurin osa kunnista ja maakäräjistä on asettanut tai suunnittelee asettavansa tavoitteita luomuelintarvikkeiden käytölle. Paikalliset poliittiset tavoitteet antavat keittiöiden henkilökunnalle valtuudet toimia.

Luomuelintarvikkeiden osuus kuntien hankinnoista oli vuonna 2007 keskimäärin 7,7 % hankinta-arvosta. Luomun käyttö kasvoi 40 % vuonna 2007 ja 30 % vuonna 2008.

Suurkaupungeissa Malmössä, Tukholmassa ja Göteborgissa luomua käytetään keskimääräistä enemmän. EkoMatCentrumin selvitysten perusteella 25 parasta kuntaa pääsee ”Luomuruokaliigan” -rankinglistalle. Paras kunta julistetaan ”Vuoden Luomuruokakunnaksi”. Tämä on herättänyt keskustelua luomuruoan käytöstä kunnissa.

EkoMatCentrum on ruotsalainen tiedotuselin, joka pyrkii edistämään luomun käyttöä ravintoloissa ja suurkeittiöissä nostamalla kiinnostusta luomua kohtaan alalla. Luomuruokaliiga ja Vuoden Luomuruokakunta lisäävät kiinnostusta kunnissa.

Kiinnostusta seurataan järjestämällä koulutusta keittiöhenkilökunnalle, tiedotustilaisuuksia päättäjille sekä interaktiivisten verkkosivujen avulla. Sivuilta saa vinkkejä luomuruoan valmistukseen sekä ravintosuositusten noudattamiseen, ilman että se tulee liian kalliiksi. Verkkosivujen www.ekomatsedeln.se palveluihin kuuluu: omien reseptien soveltaminen ekologisemmiksi, ravintoarvolaskin, ruokalistaehdotukset sekä reseptipankki esikouluille, kouluille, henkilöstöruokaloille ja vanhustenhuoltoon.

EkoMatCentrum kannustaa yksityisiä ravintoloita tuomalla esiin luomuravintoloita sekä ”Vuoden luomuravintolan” White Guide -oppaassa, joka saa paljon julkisuutta. Verkkosivuilla www.ekokrogar.se esitellään myös ravintoloita ja kahviloita, joilla on tavoitteita luomuruoan suhteen.

Lähi- ja luomuruoka ovat vuoden 2009 vahvimmat trendit Ruotsissa. Ravintolat ovat tulossa vahvasti mukaan tarjoamaan luomuruokia. Ravintolat voivat mainita ruokalistoissaan ym, mitkä elintarvikkeet  ovat luomua.

-Suomessa olisi mahdollista lisätä luomutuotteiden käyttöä huomattavasti kuntaruokailussa osoittaa Lähikeittiöhankkeen vuonna 2008 julkaisema selvitys. Asiasta kertoi projektipäällikkö Irma Kärkkäinen EkoCentriasta. Merkittäviä mahdollisuuksia luomuelintarvikkeiden kysynnän kasvattamiseen tuo Kestävät Hankinnat – ohjelma eli periaatepäätös kestävien valintojen edistäminen julkisissa hankinnoissa.

Tampereen Rudolf Steiner -koulun oppilasravintola Timjamissa lounaan luomuaste on jo keskimäärin 50 prosenttia, kertoi emäntä Merja Jokiniemi. Luonnonmukaisesti tuotetun ruuan lisääminen kouluruokailussa on keino tehdä kestäviä hankintoja.

Ammattikeittiöiden luomutuotteiden saatavuudessa haasteena on tuottajien aktivointi tarjoamaan tuotteitaan oman alueensa keittiöille.

Carin Enfors: alustus suomeksi, alustus ruotsiksi ja tiivistelmä suomeksi
Luomupäivät Tampere-talolla 27.-28.3.2009
Luomupäivien aineistot nyt ladattavissa:
www.ekocentria.fi/alltypes.asp?d_type=1&menu_id=1789

8.4.2009 Teksti: Jukka Rajala