Luomusalaatti yhtä turvallista kuin tavanomainenkin

Luomusalaatin mikrobiologinen laatu oli yhtä hyvä sekä tavanomaisin että luomumenetelmin viljelyissä salaateissa, osoittaa Saksassa Bonnin yliopistossa tehdyt tutkimukset. Erilaisten lannoitusten vaikutusta tutkittiin salaatin kokonaisbakteerien ja Coliformien bakteerien määriin sekä Salmonellan ja Enterobakteerien määriin. Karjanlannalla lannoitetut salaatit eivät sisältäneet merkittävästi enempää bakteereita verrattuna väkilannoitukseen ja nokkoskäytteeseen. Eloperäisen lannoituksen maahan muokkaamisella ei myöskään ollut selvää vaikutusta mikrobiologiseen laatuun.

Tutkimus kumoaa julkisuudessa toisinaan esitetyt epäilyt, että luomuvihanneksissa olisi paljon enemmän haitallisia mikrobeja.

Lähde:
Rattler, Sabine; Thiel, Barbara and Köpke, Ulrich. 2006. The effect of different fertilisers on hygienic quality of lettuce. Paper presented at Joint Organic Congress, Odense, Denmark, May 30-31, 2006.

Teksti: Jukka Rajala