Luomuseminaari kokosi koko luomukentän

Päivitä tietosi luomusta! -seminaarissa 28.7.2010  oli yhteensä yli 150 osallistujaa.

Mikkelissä järjestetyssä seminaarissa esiintyi 27 eri alojen luomuasiantuntijaa. Seminaari kokosi yhteen monipuolisen joukon yrittäjiä, viljelijöitä ja vaikuttajia. Seminaarin puheenjohtajana toimi kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Anne Kalmari.

Aamupäivän osiossa seminaarin pääpuhuja, professori Erik Steen Jensen Ruotsin maatalousyliopistosta (SLU) käsitteli kestävyyttä luomutuotannossa. Jensen on perehtynyt erityisesti kestäviin tuotantojärjestelmiin ja luomutuotantoon  sekä niiden kehittämiseen.

Tuore MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi käsitteli luomua ruokakulttuurin näkökulmasta.  Luomuviljelijä Jukka Lassila käsitteli viljelijän mahdollisuuksia vastata kestävän kehityksen haasteisiin. Iltapäivän rinnakkaisosioissa paneuduttiin peltokasvin-, kotieläin- kuin puutarhatuotannon haasteisiin.

Iltapäivän yhteisen osion puheenvuoroissa käsiteltiin mm. kestävyyttä luomutilan energiahuollossa, verkostomuotoista elinkaarianalyysiä, ympäristö- ja ravitsemusnäkökulmaa luomuruokaan sekä luomuvientiä. Seminaarin päätteeksi kommenttipuheenvuoron käytti luomumarkkinoiden strategiaryhmän puheenjohtaja, europarlamentaarikko Heidi Hautala.

Seminaarin järjesti Elintarvikeosaamiskeskus Ekoneum yhdessä Luomuliiton, MTK Etelä-Savon, ProAgrian ja MTT:n kanssa. Ekoneumin jäsenorganisaatiot ovat Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti, Mikkelin ammattikorkeakoulu sekä MTT Mikkeli.

Seminaariesityksien lyhennelmät

www.ekoneum.com

Teksti: Jukka Rajala