Luomutiloille kolmoisvoitto Itämeren alueen ympäristökilpailussa

Vapolan tila on voittanut WWF:n ja MTK:n järjestämän kilpailun Suomen ympäristöystävällisimmän viljelijän löytämiseksi. Kalannissa, Uudessakaupungissa sijaitseva luomutila on hoitanut vesiensuojelunsa esimerkillisesti. Vapolan tila edustaa Suomea koko Itämeren alueen viljelijöiden välisessä loppukilpailussa, jonka voittaja julkistetaan 26.11.2009 Riikassa.-Kaikki kilpailuun tulleet hakemukset olivat varsin hyviä – niissä oli runsaasti laajamittaisia ja innovatiivisiakin esimerkkejä ravinteiden kierrätyksestä ja toimenpiteiden kirjo oli suuri, WWF:n meriasiantuntija Sampsa Vilhunen sanoo. Vapolan tilalla on toteutettu lähes kaikki tiedossa olevat hyvät käytännöt vesiensuojelun edistämiseksi, ja juuri toimenpiteiden kattavuus nosti tilan kisan kärkeen.

-Haimme kilpailussa nimenomaan sellaisia kustannustehokkaita vesiensuojelutoimenpiteitä, jotka olisivat toteutettavissa mahdollisimman monella tilalla sen maantieteellisestä sijainnista, tuotantotavasta tai -suunnasta huolimatta. Vapolan tilalla näitä on useita, sanoo ympäristöjohtaja Johanna Ikävalko MTK:sta.

Vapolan luomutila sijaitsee Kalannin Paulähteen kylässä Uudessakaupungissa ja sen historia ulottuu 1600-luvulle asti. Nykyään tilalla keskitytään lihakarjan jalostukseen ja kasvatukseen.

-Palkinto oli meille iloinen yllätys! Olemme yrittäneet kiinnittää huomiota ympäristöasioihin läpikotaisin ja tehdä pieniä toimenpiteitä kaikessa toiminnassa. Suurella tilalla pienillä asioilla on myös suuri vaikutus. Moni toimenpide ei ole itsestäänselvyys joka paikassa, vaan pitää etsiä ne omalle tilalle ja tuotantolinjaan sopivat ratkaisut, sanoo maanviljelijä Katariina Vapola Vapolan tilalta.

”Moni maanviljelijä saattaa kokea, että viranomaiset ja järjestöt ovat vastapuolella, mutta ei se niin ole. Neuvoja ja apua saa, kun sitä osaa pyytää. Meillä on pienet lapset ja haluaisimme, että heistä joku voisi jatkaa tilaa. Toivomme, että maailma on vielä silloinkin pystyssä ja että olemme osanneet hoitaa tilaa ympäristön huomioiden ja samalla tehokkaasti.”

Vapolan tila palkitaan 1 000 euron rahapalkinnolla sekä koko perheen virkistysviikonlopulla, jonka lahjoittaa MTK.

Kunniamaininnan kilpailussa saivat Väljän luomutila Kauhajoelta sekä Lassilan luomutila Tuusulasta. Vapolan tila edustaa Suomea Itämeren alueen viljelijöiden loppukilpailussa, jonka pääpalkintona on 10 000 euroa. Loppukilpailun voittaja julkistetaan Riikassa järjestettävässä konferenssissa 26.11.2009.

WWF pyrkii edistämään ympäristömyötäisiä viljelykäytäntöjä, joilla vähennetään ravinteiden, kuten fosforin ja typen, päätymistä vesistöihin ja Itämereen. Itämeren viljelijöiden ympäristöpalkinto on osa tätä työtä.

Itämeren alueen ympäristökilpailu viljelijöille

Voittajat 2009

Teksti: Jukka Rajala