Luomutiloille valkuaiskasviopas

Kotimaisen valkuaisen tuotantoon luomukarjatilojen tarpeisiin on nyt ilmestynyt Luomutilan valkuaiskasviopas.

Rehuvalkuaisen omavaraisuus Suomessa on vain 15 prosenttia. Olemme riippuvaisia tuontisoijasta. Luomuviljelyn tavoitteena on kuitenkin korkea omavaraisuus ja tuotantopanosten kierrättäminen. Sen takia luomusäännöt edellyttävät lähitulevaisuudessa aiempaa korkeampaa luomurehun osuutta luomueläinten ruokinnassa. Esimerkiksi luomunautojen osalta mahdollisuus täydentää rehustusta tavanomaisella rehulla päättyy ensi vuonna.

Valkuaiskasvien viljelyn lisäämiseksi Luomuliitto kokosi viljelyohjeet yhteen ja julkaisi ne Luomutilan valkuaiskasvioppaana. Oppaassa käydään läpi yksityiskohtaisesti rehuksi sopivat peltokasvit: herne, härkäpapu, rypsi, palkoseosviljat ja nurmet. Lisäksi perehdytään näiden kasvien sopivuuteen tuotantoeläinten ruokinnassa ja ruokinnan suunnitteluun. Erikseen neuvotaan, miten tilojen välinen rehukauppa saadaan sujuvaksi. Oppaan kirjoittajiin kuuluu joukko käytännön neuvontatyön tekijöitä ja viljelijöitä sekä opettajia ja tutkijoita.

Havainnollisin nelivärikuvin kuvitetun oppaan ovat toimittaneet Heikki Koskimies, Tiina Ketola, Ulla-Maija Leskinen, Esa Partanen, Reijo Käki ja Arja Peltomäki.

Oppaan koko on B5 ja laajuus 40 sivua. Oppaan valmistukseen on saatu maa- ja metsätalousministeriön ympäristötuen koulutusvaroja. Opas on maksuton ja jaettiin Luomulehden välissä. Opas on myös sähköisenä versiona. Opasta voi tilata suurempia määriä posti- ja käsittelykulujen hinnalla Luomuliitosta tiina.ketola(at)luomuliitto.fi; puh. 040 718 1952 .

Oppaan sähköinen versio

Teksti: Jukka Rajala