Miten päätetään luomututkimuksesta?

Kysymys: Miten päätetään luomuviljelyyn kuuluvasta tutkimuksesta? Kuka sanoo mitä kannattaa tutkia? Voiko viljelijä millään tavalla osallistua hankkeeseen?

Vastaus: Pääsääntöisesti luomututkimusten ja –kehittämishankkeiden, samoinkuin tavanomaisen viljelyn puolella, tutkimusaiheet ovat peräisin tutkijoilta (ja/tai muilta toimijoilta), jotka usein saavat ideansa niihin viljelijöiltä ja neuvojilta. Riippuu siitä, kuinka paljon tutkijoilla on yhteistyötä viljelijöiden kanssa. Usein hankkeiden aiheisiin vaikuttavat myös rahoittajien senhetkiset painopisteet, jotka on määritelty eri asiantuntijoiden kanssa (tutkijat ja virkamiehet).

Kun hankesuunnitelma on valmis, lähetetään se rahoittajalle, joka lopullisesti päättää, mitä hankkeita rahoitetaan ja mitä ei. Yleensä luomuhankkeet kilpailevat samoista rahoista tavanomaisen viljelyn hankkeiden kanssa. Maa- ja metsätalousministeriöllä oli Luomututkimusohjelma vuosille 2003-2005. Tarkempaa tietoa tämän ohjelman hankkeista ja muista, uudemmista suomalaisista luomututkimuksista saa sivuilta www.agronet.fi/luotu

Viljelijät ovat erittäin tervetulleita osallistumaan tutkimuksiin! Itse asiassa meillä Juvalla MTT:n Ekologisessa tuotannossa on jo pitkät perinteet tiloilla tapahtuvasta tutkimuksesta.

Jos sinulla on jokin tutkimusaihe, jota haluaisit edistettävän, ota yhteyttä allekirjoittaneeseen, niin katsotaan, kuka olisi sinulle sopivin tutkimuskumppani ja siitä vain hanketta pystyyn! Me luomututkijat haluamme edistää alan kehitystä ja parhaiten se tapahtuu, kun saamme käytännön toimijoilta vinkkejä ja ideoita siitä, mikä olisi tärkeää juuri nyt!

Kysymykseen vastasi: Arja Nykänen, vanhempi tutkija, MMM:n luomututkimusohjelman ja -verkon koordinaattori, MTT Ekologinen tuotanto, Mikkeli, p. 040 77 39 169, e-mail: arja.nykanen@mtt.fi