Luomuviljan markkinakatsaus lokakuu 2010

Luomuviljan hinnassa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia syyskuun alun jälkeen. Luomuviljan liikkuminen ilman sopimuksia on ollut varsin vähäistä.

Kotimaan luomuviljan markkinahinnat 1.11.2010

Kasvi Hinta €/tn 01.11.2010 toimitettuna vastaanottopisteeseen alv 0
Herne                       300
Härkäpapu               310
Rypsi                        500-600
Elintarvikekaura       190
Myllyvehnä               230
Ruis                          200-240
Elintarvikeohra         190

Hinnoissa ei ole huomioitu sopimus- tai laatulisiä ja valkuaishinnoittelua.

Vaikka sopimuksiin sitoutumaton luomuvilja ei merkittävästi vaihda omistajaa markkinoilla, löytyy hyvälaatuiselle tavaralle aina ostaja. Vehnän valkuainen on tänä syksynä ollut korkea 14-15 % ja siitä maksetaan lisähintaa. Vastaavasti kaura on kevyttä, mutta vielä 50 hl-painoista kauraa otetaan vastaan. Heikompilaatuisesta kaurasta ei saa juuri rehukauraa parempaa hintaa.

Viljan ennakkonäytteitä ja määrätietoja toivotaan toimitettava ostajille edelleen. Luomuviljakaupan odotetaan piristyvän viimeistään vuoden vaihteen tienoilla.

Valkuaiskasvien ja rypsin markkinat ovat tällä hetkellä vakaat kuten viljapuolellakin. Luomurypsistä on viljojen tapaan tehty pääosin tuotantosopimuksia. Valkuaisrehun tarve kotieläintiloilla riippuu saadun säilörehun määrästä ja laadusta. Tänä vuonna etenkin ensimmäinen säilörehusato oli hyvä. Vaikka härkäpavun, herneen ja rypsin sadot jäivät normaalia alhaisemmiksi, odotetaan, että kotieläintilojen valkuaisrehutarve saadaan täytettyä peltoalojen määrällisen kasvun kautta.

Eurooppa

Englannissa viljakauppa on tällä hetkellä vähäistä. Luomuviljan hinta on noussut jonkin verran syyskuun lopun tilanteesta ja hintatilanne onkin varsin epävakaa. Rehuvehnän hinta on 240 €/tn ja hyvälaatuisesta myllyvehnästä maksetaan 20-35 €/tn lisää. Rehukauran hinta on 220 €/tn ja myllykaurasta maksetaan 230 €/tn. Hinnat ovat maatilalta ilman kuljetuskustannuksia.

Lue koko viljamarkkinatiedote VYR:n sivuilta

Saksan luomumarkkinatiedot