Maailman vegetaarien kongressi jymymenestys

Vegetaarien Maailmankongressi 27.7.2.8.2008 sai suuren huomion julkisuudessa sekä isäntämaa Saksassa että muualla. Tilaisuus oli tähän mennessä suurin kasvisruokailuun keskittyvä kongressi, johon osallistui yli 800 osanottajaa. Kongressi pidettiin Dresdenissä Saksassa mottona 100 YEARS OF FOOD REVOLUTION eli 100 vuotta ruokavallankumousta.

Ennennäkemättömän positiivisen vastaanoton julkisuudessa saanut kongressi on osoitus siitä, että ilmastonmuutoskeskustelun aikaan kasvisruokailu on tullut julkisen keskustelun ytimeen, sanoi tilaisuuden järjestäneen Saksan kasvisruokailijoiden liiton tiedottaja Hilmar Steppat.

Kongressissa oli varattu eettisten ja terveydellisten vaikutusten ohella runsaasti aikaa ravitsemuksen ekologisten vaikutusten käsittelylle. Kasvisruokailu tarjoaa merkittäviä etuja ilmastonmuutoksen torjunnassa, luonnonvarojen säästämisessä, ympäristönsaastumisen vähentämisessä ja biodiversiteetin hoidossa, todettiin useissa esitelmissä.

Lihakilon tuottamiseen tarvitaan 6-16 kiloa viljaa ja valkuaisrehua kuten soijaa. Näin häviää 89-97 % rehujen sisältämästä energiasta, 80-96 % valkuaisesta, 99 % hiilihydraateista ja 100 % kuiduista.

Mikäli esimerkiksi USA:n väestö vähentäisi 10 prosentilla lihankulutustaan, voitaisiin teoreettisesti laskien ruokkia 840 miljoonaa nälkää näkevää. Maailman viljasadosta 30-50 % ja soijasta jopa 90 % käytetään karjanrehuksi. Tässä voidaan oikeutetusti puhua ruuan tuhlauksesta, sanoi Martin Schlatzer Itävallasta.
38. maailmanlaajuinen kasvisruokakongressi järjestettiin nyt toistamiseen Dresdenissä. Ensimmäinen kongressi pidettiin siellä 100 vuotta sitten.

www.welt-vegetarier-kongress-2008.de

29.8.2008 Teksti: Jukka Rajala