Mikä on luomutuote – mitä lainsäädäntö sanoo?

luomueduskuntaLuomutuote on selkeästi lainsäädöllä määritelty. Lainsäädännön mukaan EU:n alueella luomuelintarvikkeeksi katsotaan tuote, jonka maatalousperäisistä raaka-aineista vähintään 95 % on luonnonmukaisesti tuotettuja ja niistä yli 50 prosenttia pitää olla maatalousperäisiä. Lisäksi luomuelintarvikkeen valmistuksessa saa käyttää vain osaa elintarvikelainsäädännön sallimista lisäaineista ja säilöntäaineita saa käyttää erittäin rajoitetusti.

Valmistuksessa ei saa käyttää keinotekoisia väriaineita, keinotekoisia makeutusaineita, keinotekoisia aromeja eikä geenimuunneltuja tai säteilytettyjä ainesosia (Komission asetus (EY) N:o 889/2008). EU:n lainsäädäntö (EY 834/2007)  ei yleisesti ottaen ota juurikaan kantaa erilaisiin jatkojalostusprosesseihin, ainoastaan säteilytys on täysin kielletty.

EU:n luomuasetus 834/2007 muodostaa yhteisen säädösperustan ja määrittelee luonnonmukaisen tuotannon ja valvontamenettelyjen vähimmäisvaatimukset. Sitä tiukemmat ja erilaiset kansalliset säädökset tai yksityisten valvonta- ja merkkiorganisaatioiden omat standardit merkitsevät kuitenkin sitä, että luomuelintarvikkeiden valmistuksessa on maakohtaisia eroavaisuuksia. Esimerkiksi Demeter ei salli säteilytyksen lisäksi mm. tuotteiden pakkaskuivausta ja mikroaaltokuumennusta, Suomessa luomumaitoa ei homogenoida ja Tanskassa on luomutuotteiden sterilointiprosessit kielletty.

Aina ajankohtaiset ja määräävät ohjeet sekä listat luomutuotteen jalostamisesta sallituista lisäaineista löytyvät Eviran sivuilta:

EU:n luomulogon malli ja sen käyttöä koskevat edellytykset on annettu komission asetuksella (EU) N:o 271/2010. Katso lisää luomun brändioppaasta.

Aiheesta lisää: