Mistä ruoka tulee -multimediamateriaali ruuantuotannon kestävyydestä

Ruuan tie pellolta pöytään vaikuttaa paljon elämäämme ja ympäristöömme. Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti on julkaissut Mistä ruoka tulee –verkkosivut, joiden avulla aiheen niin paikallisista kuin maailmanlaajuisistakin ulottuvuuksista saa kiinni hauskasti ja monipuolisesti. Yleisempää elintarviketuotantoa ja kestävää kehitystä koskevaa asiaa löytyy ”Ruoka ja kestävyys” –osasta. Kansainvälistä tutkimustietoa on koottu helppotajuisiksi ja napakoiksi artikkeleiksi. Lisäksi on haastateltu asiantuntijoita Eviran pääjohtaja Jaana Husu-Kalliosta agroekologian professori Juha Heleniukseen.

Haastatteluja osiin jäsenneltynä
Haastattelut on jäsennetty helposti käytettäviin osiin, joissa äänimateriaalia tuetaan diasarjoilla. Paikallista kestävää kehitystä käsitellään erityisesti ”Leivän tie” –kokonaisuudessa, joka esittelee elokuvan keinoin kerimäkeläisen Luomuhosen leivän ketjua pellosta kuluttajalle. Maatilalla, myllyssä, leipomossa ja kaupassa toimivat ihmiset kertovat ja näyttävät mistä leipä meille tulee.

Materiaalit opppilaitosten ja aiheesta kiinnostuneiden käyttöön
Kaikki materiaali tarjotaan oppilaitosten ja aiheesta kiinnostuneiden vapaaseen käyttöön. Sivusto tukee esim. oppilaitosten opetusta ja täydennyskoulutusta sekä kuluttajien tiedonhakua ja ympäristökasvatusta. Tarjolla on runsaasti tutkimuspohjaista asiaa yleistajuisessa muodossa.

Mistä ruoka tulee -verkkosivujen materiaali on tuotettu Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin Mistä ruoka tulee – multimediaa elintarvikeketjuista -hankkeessa maalis–toukokuussa 2009.  Hankkeen rahoitti Itä-Suomen lääninhallitus Euroopan sosiaalirahastosta.

Tutustu tarkemmin       http://www.luomu.fi/mistaruokatulee

Teksti: Jukka Rajala