Mistä saan raaka-aineita luomukarjalanpiirakan valmistamiseen?

Kysymys: Voiko karjalanpiirakkaa kutsua luomupiirakaksi, jos sen valmistamisessa käytettävä voi ei ole luomua? Mistä saan raaka-aineita kuten luomuvoita ja luomuriisiä luomukarjalanpiirakan valmistamiseen?

Vastaus:
Luonnonmukaiseen tuotantotapaan saa viitata tuotteen nimessä, jos vähintään 95 % tuotteen maatalousperäisistä ainesosista on luonnonmukaisesti tuotettuja. 5% raaka-aineista saa siis olla tavanomaisesti tuotettua, mutta kuitenkin vastattava luonnonmukaista tuotantoa ja jalostusta koskevien ohjeiden liitteen 6 mukaista listaa sallituista tavanomaisista raaka-aineista. Voi ei kuulu tälle listalle, ja sen on aina oltava luomulaatua, mikäli haluaa viitata luonnonmukaiseen tuotantotapaan karjalanpiirakan nimessä.

Uudesta luomuasetuksesta nk. 70 % sääntö on poistettu, mikä mahdollistaa jatkossa määrältään vähäistenkin luomuainesosien ilmoittamisen ainesosaluettelossa. Viittaukset luonnonmukaiseen tuotantomenetelmään saa ainesosaluettelossa esittää ainoastaan sellaisten ainesosien yhteydessä, jotka ovat luonnonmukaisia. Tällöin luomuainesosien kokonaisprosenttiosuus maatalousperäisten ainesosien kokonaismäärästä on ilmoitettava.

Eli: mikäli voita ei saada luomuna, niin sitten myyntinimenä ei voi käyttää ”Luomukarjalanpiirakka”, mutta muutoin karjalanpiirakan ainesosaluettelossa voidaan vapaasti viitata niiden raaka-aineiden osalta luonnonmukaiseen tuotantoon (esim. luomuruis), jotka ovat luomua.

Pirkka-tuoteperheessä näyttäisi olevan Pirkka Luomu Mainio rasvaseoslevite 75 % (400 g). Pakkauskoko ei tietysti ole soveltuva teollisen mittakaavan toimintaan eikä kyseessä ole ”puhdas voi”, mutta mikäli kyseessä on suhteellisen pienet tuotantosarjat/käsinleivotut piirakat, voi tästäkin olla apua.

Riisiä on saatavana luomuna luomutuotteiden maahantuojilta.

Kysymykseen vastasi: Marjo Särkkä-Tirkkonen, Erikoissuunnittelija, ETM, Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti