Mitä erityispiirteitä liittyy luomuleivontaan?

Useat luomuraaka-aineet käyttäytyvät leivonnassa osin eri tavoin kuin tavanomaiset, esimerkiksi luomujauhojen leipoutuvuusomainaisuuksissa voi olla eroa. Luomuviljan leipoutuvuusominaisuuksia voidaan parantaa lisäämällä askorbiinihappoa tai lesitiiniä. Leipomoalan tukuilta on myös saatavissa luomuleivänparannetta. Konditoriatuotteissa saa käyttää mm. gelatiinia ja agar-agaria hyytelöimisaineena. Aromien ja värien on oltava luontaisia eli väri on saatava joko luomulaatuisista marjatiivisteistä tai kasviuutteista. Voin ja margariinin on oltava luomulaatuista (kotimaista ei juuri saatavilla, valitettavasti). Hiivaa saa käyttää tavanomaisena, mutta hiivan tulee olla GMO-vapaata (oltava kirjallinen todistus). Leivinjauhetta ei saa käyttää, mutta esim. hirvensarvisuolaa ja soodaa kyllä.

Kysymykseen vastasi: Erikoissuunnittelija Marjo Särkkä-Tirkkonen, Helsingin Yliopisto, Ruralia-instituutti, Mikkeli.