Mars-puna-apilaa.Tervetuloa LUOMUTIETOPANKKIIN!

Sivustolta löytyy käytännön luomutietoa pellolta pöytään sekä uutisia ja muuta tietoa meiltä ja maailmalta.
Sivustoa ylläpitää Luomuinstituutti ja Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti.

Luomu parempi monimuotoisuudelle

Luonnonmukainen maatalous edistää biologista monimuotoisuutta ravintoketjun jokaisessa lenkissä; bakteereista nisäkkäisiin. Näihin tuloksiin on päädytty tähän asti laajimmassa kahden brittiläisen tutkimuslaitoksen tutkimuksessa. Kuten tiedelehti New Scientist kertoo, ovat tutkijat keränneet tutkimustuloksia yhteen Euroopasta, Kanadasta, Uudesta-Seelannista ja USA:sta. (lisää…)

Luomuviljely kilpailukykyinen maidontuotannossa osoittaa Öjebyn tutkimus

Pohjois-Ruotsissa Öjebyn tutkimusasemalla suoritettiin vuosina 1990-2001 maatilamittakaavan tutkimus. Tavoitteena oli kehittää luonnonmukaista elintarvikkeiden tuotantoa painopisteenä maidontuotanto. Projektissa myös verrattiin luonnonmukaista maataloutta tavanomaiseen maatalouteen. Tavoitteena oli aikaansaada kestävä maatalous, joka on ympäristöä kohtaan niin hellävarainen kuin mahdollista. Hankkeessa pyrittiin kierrättämään ravinteita maatilalla niin tarkoin kuin mahdollista ja järjestämään tarvittava typen täydennys viljelemällä typpeä biologisesti sitovia palkokasveja, fosforihuolto sienijuurten avulla ja kalium maamineraaleista vapautumalla eli ns kierrätysmaatalouden avulla. (lisää…)

Lajikeseoksilla lisää satoa ja satovarmuutta luomuun

Viljojen lajikeseokset tuottavat luomuviljelyssä suurempia satoja, ovat viljelyvarmempia ja helpottavat kasvinsuojelua. Lajikeseokset tulee suunnitella luomuviljelyä varten erikseen.

Sopivimmat kolmen lajikkeen seokset tuottivat merkittävästi suurempia satoja useissa erilaisissa olosuhteissa. Parhaat seokset tuottivat suurempia satoja kuin satoisimmat lajikkeet yksinään. Keskimäärin seokset tuottivat sadonlisää -90 – 140 kg/ha. (lisää…)

Luomulajikkeita luomuviljelijöille Sveitsissä

Kaksi erityisesti luonnonmukaiseen viljelyyn jalostettua syysvehnälajiketta on hyväksytty luomuviljelyyn suositeltavien lajikkeiden luetteloon Sveitsissä. Luomulajikkeet on jalostanut yksityinen jalostaja Peter Kunz, joka on erikoistunut jalostamaan kasveja pelkästään luonnonmukaiseen viljelyyn. Jalostustyö tapahtuu luonnonmukaisesti viljellyllä maatilalla. (lisää…)

Glyfosaatti lisää Fusarium-sienitauteja vehnällä

Glyfosaattiruiskutukset (Roundup) lisäsivät Fusarium-sienitauteja vehnän tähkissä. Tähän tulokseen tulivat kanadalaiset tutkijat nelivuotisen tutkimuksessa. Vuosina 1999-2002 kerättiin viljelijöiden pelloilta yhteensä 659 näytettä Kanadan preeria-alueelta, jossa vehnää viljellään yli puolet vilja-alasta. Lisäksi kerättiin taustatiedot käytetystä viljelytekniikasta. (lisää…)

Luomuviljelyllä sama sato vähemmällä energialla

Luomuviljely tuottaa pitkällä tähtäimellä suunnilleen saman sadon kuin tavanomainenkin – tosin 30 % pienemmällä energiapanoksella. Tämä ilmenee pitkäaikaisesta tutkimuksesta, joka on tehty Cornellin yliopistossa USA:n itärannikolla. Myös veden käyttö oli pienempi, osoittavat 22 vuoden aikana saadut tutkimustulokset. Kemiallisia torjunta-aineita ei käytetty lainkaan ja maan viljavuus säilyi parempana.

Luomuviljelyssä sadot olivat alempia vain viitenä ensimmäisenä koevuotena. Sen jälkeen luomun satotaso alkoi selvästi nousta. Erityisesti kuivina vuosina luomuviljelyssä sadot olivat tavanomaista korkeampia. (lisää…)

Luomumaatalous edullista monimuotoisuudelle

Luomumaatalous vaikuttaa kokonaisuutena oleellisesti edullisemmin kasvillisuuteen ja eläimistöön kuin tavanomainen maatalous. Tämä on johtopäätös viisivuotisesta tutkimuksesta, jonka tehtiin 160 maatilalla Isossa Britanniassa. Luomupelloilla oli 85 % enemmän kasvilajeja, kolmannesta enemmän lepakoita, 17 % enemmän hämähäkkejä ja viisi prosenttia enemmän lintulajeja. Tulokset on julkaistu tiedeakatemian ”Biology letters” -internetjulkaisussa. (lisää…)

KULTU-Toimikunta: Luomutuotantoa syytä laajentaa merkittävästi

Julkisissa keittiöissä käytetään pelkästään luomu- ja lähiruokaa. Ja joka neljäs peltohehtaari on parinkymmenen vuoden kuluttua luomutuotannossa, mikäli KULTU-toimikunnnan (kestävän kulutuksen toimikunta) esitys toteutuu.

Toimikunta esittää 73 eri toimenpide-ehdotusta, joissa keskitytään löytämään ratkaisuja niille toimialoille, joilla on eniten vaikutuksia yhteiskunnan ekotehokkuuteen eli siihen, miten hyvinvointia tuotetaan entistä vähemmällä ympäristökuormalla. (lisää…)