Mars-puna-apilaa.Tervetuloa LUOMUTIETOPANKKIIN!

Sivustolta löytyy käytännön luomutietoa pellolta pöytään sekä uutisia ja muuta tietoa meiltä ja maailmalta.
Sivustoa ylläpitää Luomuinstituutti ja Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti.

Lajikeseoksilla lisää satoa ja satovarmuutta luomuun

Viljojen lajikeseokset tuottavat luomuviljelyssä suurempia satoja, ovat viljelyvarmempia ja helpottavat kasvinsuojelua. Lajikeseokset tulee suunnitella luomuviljelyä varten erikseen.

Sopivimmat kolmen lajikkeen seokset tuottivat merkittävästi suurempia satoja useissa erilaisissa olosuhteissa. Parhaat seokset tuottivat suurempia satoja kuin satoisimmat lajikkeet yksinään. Keskimäärin seokset tuottivat sadonlisää -90 – 140 kg/ha. (lisää…)

Luomulajikkeita luomuviljelijöille Sveitsissä

Kaksi erityisesti luonnonmukaiseen viljelyyn jalostettua syysvehnälajiketta on hyväksytty luomuviljelyyn suositeltavien lajikkeiden luetteloon Sveitsissä. Luomulajikkeet on jalostanut yksityinen jalostaja Peter Kunz, joka on erikoistunut jalostamaan kasveja pelkästään luonnonmukaiseen viljelyyn. Jalostustyö tapahtuu luonnonmukaisesti viljellyllä maatilalla. (lisää…)

Glyfosaatti lisää Fusarium-sienitauteja vehnällä

Glyfosaattiruiskutukset (Roundup) lisäsivät Fusarium-sienitauteja vehnän tähkissä. Tähän tulokseen tulivat kanadalaiset tutkijat nelivuotisen tutkimuksessa. Vuosina 1999-2002 kerättiin viljelijöiden pelloilta yhteensä 659 näytettä Kanadan preeria-alueelta, jossa vehnää viljellään yli puolet vilja-alasta. Lisäksi kerättiin taustatiedot käytetystä viljelytekniikasta. (lisää…)

Luomuviljelyllä sama sato vähemmällä energialla

Luomuviljely tuottaa pitkällä tähtäimellä suunnilleen saman sadon kuin tavanomainenkin – tosin 30 % pienemmällä energiapanoksella. Tämä ilmenee pitkäaikaisesta tutkimuksesta, joka on tehty Cornellin yliopistossa USA:n itärannikolla. Myös veden käyttö oli pienempi, osoittavat 22 vuoden aikana saadut tutkimustulokset. Kemiallisia torjunta-aineita ei käytetty lainkaan ja maan viljavuus säilyi parempana.

Luomuviljelyssä sadot olivat alempia vain viitenä ensimmäisenä koevuotena. Sen jälkeen luomun satotaso alkoi selvästi nousta. Erityisesti kuivina vuosina luomuviljelyssä sadot olivat tavanomaista korkeampia. (lisää…)

Luomumaatalous edullista monimuotoisuudelle

Luomumaatalous vaikuttaa kokonaisuutena oleellisesti edullisemmin kasvillisuuteen ja eläimistöön kuin tavanomainen maatalous. Tämä on johtopäätös viisivuotisesta tutkimuksesta, jonka tehtiin 160 maatilalla Isossa Britanniassa. Luomupelloilla oli 85 % enemmän kasvilajeja, kolmannesta enemmän lepakoita, 17 % enemmän hämähäkkejä ja viisi prosenttia enemmän lintulajeja. Tulokset on julkaistu tiedeakatemian ”Biology letters” -internetjulkaisussa. (lisää…)

KULTU-Toimikunta: Luomutuotantoa syytä laajentaa merkittävästi

Julkisissa keittiöissä käytetään pelkästään luomu- ja lähiruokaa. Ja joka neljäs peltohehtaari on parinkymmenen vuoden kuluttua luomutuotannossa, mikäli KULTU-toimikunnnan (kestävän kulutuksen toimikunta) esitys toteutuu.

Toimikunta esittää 73 eri toimenpide-ehdotusta, joissa keskitytään löytämään ratkaisuja niille toimialoille, joilla on eniten vaikutuksia yhteiskunnan ekotehokkuuteen eli siihen, miten hyvinvointia tuotetaan entistä vähemmällä ympäristökuormalla. (lisää…)

Vähemmästä enemmän ja paremmin – Ehdotus kestävän kulutuksen ja tuotannon edistämiseksi

KULTU-toimikunta luovutti tänään ohjelmaehdotuksen kestävän kulutuksen ja tuotannon edistämiseksi ympäristöministeri Jan-Erik Enestamille ja kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkariselle. Ohjelma liittyy YK:n kestävän kehityksen huippukokouksessa vuonna 2002 tehtyyn päätökseen rakentaa kestävien tuotanto- ja kulutustapojen edistämiseen tähtäävä 10-vuotinen ohjelmakehikko. Suomen ohjelmaehdotus valmistui ensimmäisten joukossa maailmassa. Se esitellään lausuntokierroksen jälkeen hallitukselle ja kestävän kehityksen toimikunnalle alkusyksystä. (lisää…)

Kestävän kasvinsuojelun strategiat

Uudessa ruotsalaisessa raportissa valotetaan ja arvioidaan eri kasvinsuojelustrategioiden mahdollisuuksia vähentää kemiallisen kasvinsuojelun riskejä. Raportin ovat kirjoittaneet ruotsalaiset kasvinsuojelun asiantuntijat. Kirjoittajina on myös luomuviljelyn asiantuntijoita. Julkaisija on Ruotsin maatalousyliopiston kasvinsuojelun laitos. (lisää…)