Tervetuloa LUOMUTIETOPANKKIIN!
Sivustolta löytyy käytännön luomutietoa pellolta pöytään sekä uutisia ja muuta tietoa meiltä ja maailmalta.
Sivustoa ylläpitää Luomuinstituutti ja Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti.
Pohjoisen Suomen maataloustuotannon ja -koulutuksen kehityspiirteiden arviointia luonnonmukaisesta näkökulmasta.
Tutkimus kuvaa maataloustuotannon ja –opetuksen kehittymistä luontaistalouden aikakaudelta nykyajan luomutuotantoon. (lisää…)
Artikkeli perustuu Lapin luomutuotanto – Luomumaatilan mahdollisuudet arktisella alueella -selvitykseen, jossa keskityttiin Lapin luomutuotannon kehityshistorian, nykypäivän ja tulevaisuuden selvittämiseen. Tutkimuksen tarkoituksena on tuoda esille luomutuottajien näkemykset, tulevaisuuden odotukset ja toiveet Lapin luomutuotantoa kohtaan. (lisää…)
Sikojen hyvinvointiin liittyvässä väitöstutkimuksessa selvitettiin, mitkä ovat hyvän emon tunnusmerkit ja miten ne vaikuttavat porsaiden kasvuun ja eloonjäämiseen. Emakon emo-ominaisuudet ovat keskeisiä porsaiden eloonjäämiselle, sillä porsaiden tavallisimmat kuolinsyyt ovat nälkiintyminen ja emakon alle murskaantuminen. (lisää…)
Luonnonmukainen elintarviketalous tarvitsee tuekseen vahvaa markkinalähtöistä ajattelua ja mm. tuotekohtaisten markkinastrategioiden laatimista. Näin esitti maa- ja metsätalousministeriön asettama luonnonmukaisen elintarviketuotannon yhteistyöryhmä 8.2.2005. (lisää…)
EU:n Parlamentin maatalousvaliokunnan 14.12.2004 hyväksymän lausuntoluonnoksen keskeisiä kohtia: (lisää…)
Luonnonmukaisilla elintarvikkeilla ja luonnonmukaisella maataloudella on EU:n alueiden komitean mukaan kasvava merkitys mukautettaessa maataloustuotantoa markkinoiden vaatimuksiin, otettaessa huomioon EU:n kansalaisten toiveita erittäin korkeista ympäristön-, eläinten- ja luonnonvarojen suojelustandardeista sekä vahvistettaessa Euroopan kestävää kehitystä.
Tämän takia luomutuotannon edellytykset tulee turvata koko unionin alueella kaikissa oloissa. Luomutuotannon standardien tulee olla luotettavia ja yhdenmukaisia sekä luomutuotannon periaatteiden mukaisia. (lisää…)
EU:lle kesäkuussa 2004 hyväksytyn luomun toimintasuunnitelman “European Action Plan for Organic Food and Farming” tarkoitus on jäntevöittää tulevaa luomun kehittämistä EU:ssa. Suunnitelma sisältää 21 konkreettista toimenpidettä, kuten (lisää…)
Luonnonmukaisesti viljellyt tomaatit säilyvät pitempään elävinä ja niillä on vahvempi immuunipuolustusjärjestelmä kuin tavanomaisesti viljellyillä kasveilla. Amerikkalaiset tutkijat selittävät tämän eron johtuvan orgaanisten lannoitteiden ravinteiden paremmasta hyväksikäytöstä. (lisää…)
EU:n ministerineuvosto on lopullisesti hyväksynyt EU:n komission esityksen luonnonmukaisen maatalouden toimintasuunnitelmaksi lokakuun kokouksessa. Toimintasuunnitelmassa on 21 eri toimenpidettä, joiden tarkoitus on kehittää luomualaa, tuotteiden markkinointia, politiikkaa ja luomuvalvontaa.
EU:lla on nyt selkeä toimintasuunnitelma siitä, kuinka luomutuotantoa ja luomutuotteiden markkinointia tulee edistää. Luomutuotteiden kauppa tulee helpottumaan EU:n sisämarkkinoilla sekä muiden maiden ja erityisesti kehitysmaiden kanssa. (lisää…)
Tanskalaisessa tutkimuksessa luomumaidosta löydettiin merkittävästi enemmän E-vitamiinia kuin tavanomaisesta maidosta. Lisäksi luomumaidon E-vitamiini oli luonnollista E-vitamiinia eikä E-vitamiinin synteettisiä eri muotoja. E-vitamiinilla on merkitystä mm. maidon säilyvyyteen. Lisäksi havaittiin, että luomumaidossa oli kahdesta kolmeen kertaan enemmän antioksidantteina toimivia karotenoideja, jotka vaikuttavat mm. maidon makuun. (lisää…)