Pro Luomu ry: Keski-Suomi lämpenee luomulle hitaasti

Keski-Suomi on vasta syttynyt luomulle. Maakunta sijoittuu vielä häntäpäähän Suomen luomutuotannon tilastoissa, mutta parin viime vuoden aikana kasvu on ollut hieman koko maan keskiarvoa ripeämpää. Vuonna 2012 luomumaatilojen määrä Keski-Suomessa lisääntyi Eviran ennakkotietojen mukaan 8 % ja luomupeltoala kasvoi 12 %, kun koko maan luvut olivat 7 % ja 11 %.

Luomutiloja on nyt 5,2 % keskisuomalaisista tiloista ja luomupeltoa 6,0 % maakunnan peltoalasta. Koko Suomen vastaavat luvut ovat 7 % ja 9 %. Ylijohtaja Juha S. Niemelä Keski-Suomen ELY-keskuksesta arvioi luomun kasvavan kuluttajavetoisesti.

– Sanoisin, että lähiruoka ja luomu ovat yleisiä trendejä, ja kuluttajat ovat oppineet maksamaan niistä vähän enemmän kuin tavanomaisista tuotteista. Lisäksi Jyvässeudulla on virinnyt ruokapiiritoimintaa; ihmiset arvostavat sitä, että ruoka tulee suoraan tilalta ja sen alkuperä tunnetaan varmasti, Niemelä pohtii.

Kasvun jatkuminen edellyttää yhteispeliä

Keski-Suomessa luomu on viime vuosina vahvistunut etenkin viljantuotannossa ja myös luomumustaherukan tuotanto on lisääntynyt. Maakunnan luomumehiläispesien määrä on jopa suurin Suomessa. Sen sijaan nautoja ja avomaan vihannestuotantoa Keski-Suomessa on luomuna toistaiseksi vain vähän.

– Luomulihaa on tulossa jonkin verran lisää markkinoille parin vuoden kuluttua. Luomulihantuotannossa Keski-Suomi voisi olla vahvakin tekijä, ja toinen mahdollinen kasvuala voisivat olla luomumarjajalosteet, Niemelä miettii.

Hän toteaa, että luomun kasvun jatkuminen Keski-Suomessa vaatii tiivistä yhteispeliä kaikilta alan toimijoilta. Niemelä toivoo aktiivista roolia myös kauppaketjuilta, jotta niiden valikoimissa nähtäisiin yhä enemmän paikallisia luomutuotteita.

Lisää luomua -kiertue päättyy Laukaaseen

Ylijohtaja Niemelä tarkastelee luomutuotannon ja -kysynnän näkymiä Keski-Suomessa Lisää luomua -kiertueen seminaarissa, joka pidetään Laukaassa keskiviikkona 16.1.2013. Laukaan tilaisuus päättää Pro Luomun koordinoiman kiertueen, joka on vieraillut syksyn 2012 aikana yhteensä 11 paikkakunnalla eri puolilla Suomea.

Laukaan seminaarissa kuullaan myös luomutuottajien sekä kaupan ja teollisuuden edustajien näkemyksiä. Ääneen pääsevät myös tutkimuksen edustaja sekä luomuvalvonnan asiantuntija. Infopisteissä esitellään mm. etujärjestöjen, neuvonnan ja koulutuksen luomutarjontaa.

Tervetuloa seminaariin!

Aika: keskiviikko 16.1.2013 klo 9-15
Paikka: Puustellin työkylä (Kantolantie 410), Laukaa

Seminaarin ohjelma
Seminaarin puheenjohtajana toimii projektipäällikkö Leena Pölkki, JAMK Oy.

9.00 Kahvitarjoilu, infopisteet auki
10.00 Lisää luomua! toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila, Pro Luomu ry
10.15 Lämmetäänkö Keski-Suomessa luomulle? ylijohtaja Juha S. Niemelä, Keski-Suomen ELY-keskus
10.30 Luomu valintana, toimitusjohtaja Pasi Tamminen, Lihatukku Harri Tamminen Oy
10.45 Miten valtio näyttää esimerkkiä ruokien kilpailutuksessa? kansanedustaja, maatilayrittäjä Anne Kalmari
11.00 Miten kauppa aikoo lisätä luomua? S-market-aluejohtaja Tommi Viitanen, Keskimaa Osuuskauppa
11.15 Kyllä kaikki onnistuu! luomuviljelijä Anna Oksanen, Laukaa
11.30 Tutkitaan luomua! projektitutkija Maiju Pesonen, MTT
11.45 Lainsäädäntö luomun tukena – luomuvalvonta kilpailuvalttina? asiantuntija Jaana Elo, Koko-palvelut
12.00 Luomun asema tulevalla tukikaudella, toiminnanjohtaja Elisa Niemi, Luomuliitto
12.15 Luomulounas
13.00-15.00 Infopisteet auki ja keskustelua kolmessa teematyöpajassa:
– Millaiset ovat luomutuotteiden markkinat?
– Mitkä ovat luomutuottajien haasteet?
– Millaisia luomutuotteita kysytään?

Seminaari on maksuton, mutta ruokailun takia ennakkoilmoittautuminen 8.1.2013 mennessä: eeva-liisa.neuvonen(at)proagria.fi, puh. 020 747 3323.

Tilaisuuden järjestävät Pro Luomu ry, ProAgria Keski-Suomen Kasvi-idea Keski-Suomessa -hanke ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun Maitoa ja naudanlihaa Keski-Suomesta -koulutushanke. Lisää luomua -kiertuetta tukee maa- ja metsätalousministeriön Laatuketju.

Linkki tiedotteeseen: http://proluomu.fi/keski-suomi-lampenee-luomulle-hitaasti/

Lisätietoja: luomuneuvoja, hankevetäjä Eeva-Liisa Neuvonen, ProAgria Keski-Suomi, eeva-liisa.neuvonen(at)proagria.fi, puh. 020 747 3323 ja toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila, Pro Luomu ry, marja-riitta.kottila(at)proluomu.fi, puh. 040 581 9252, proluomu.fi

Pro Luomu ry perustettiin luomualan yhteistyöjärjestöksi vuonna 2011. Sen tarkoituksena on edistää luomualan kasvua ja kehitystä Suomessa. Yhdistys ei ole kenenkään yksittäisen toimijan edunvalvoja, vaan ajaa vain ja ainoastaan luomun etua. Yhdistyksessä on noin 40 jäsentä, jotka edustavat ruokaketjun toimijoita tuottajista kauppaan ja ammattikeittiöihin.

Teksti: Pro Luomu ry:n tiedote 31.12.2012