Pro Luomu ry: Luonnonmarjoista Lapin luomuvaltti?

Lapissa on maailman suurin luomukeruualue, pinta-alaltaan yli seitsemän miljoonaa hehtaaria. Sen ansiosta käytännössä kaikki Lapista poimittavat luonnonmarjat voisivat saada luomustatuksen. Luomukeruun laajeneminen edellyttäisi kuitenkin, että keruuluomun käytäntöjä ja valvontaa uudistettaisiin vastaamaan paremmin toisiaan.

– Nykyinen keruuluomukäytäntö ja valvontaohjeisto on kehitetty vuosituhannen vaihteessa viljelyluomun pohjalta, minkä takia se painottaa osin epäolennaisia asioita jokamiehenoikeudella poimittavien luonnonmarjojen osalta. Keruukäytännöt ja luomuvalvonta olisi hyvä saattaa ajan tasalle, toteaa luonnontuotetoimialakehittäjä Irja Mäkitalo ProAgria Lapista.

Maa- ja metsätalousministeriön vuosittain koottavien MARSI-tilastojen mukaan luomumarjojen osuus on ollut viime vuosina 16–37 % kauppaan tulleesta puolukasta ja mustikasta. Esimerkiksi vuonna 2011 Suomessa poimittiin luomupuolukkaa 2,10 miljoona kiloa, mutta luomumustikkaa Lapin huonon mustikkasadon vuoksi vain 0,67 miljoonaa kiloa. Lakkaa, variksenmarjaa ja karpaloa kerätään melko vähän mustikkaan ja puolukkaan verrattuna, ja luomuna vain satunnaisesti.

Alueen luomustatus selviää paikkatiedon avulla

Ympäristöministeriön syksyllä 2012 tekemän linjauksen mukaan myös kaupallinen poiminta kuuluu jokamiehenoikeuksien piiriin. Se tarkoittaa, että marjanpoiminnalle ei tarvita maanomistajan lupaa.

– Kuluttajan kannalta oleellisinta onkin keruualueen ja luomumarjan puhtaus, ei se, kenen metsästä marjat on poimittu, Mäkitalo huomauttaa.

Luomusäädökset edellyttävät, että luomukeruualueella ei ole käytetty luomussa kiellettyjä lannoitteita tai torjunta-aineita. Nykyaikaisen paikkatietoteknologian ansiosta tällaiset alueet saadaan selville metsäalan järjestöjen, yhteismetsien sekä Metsäkeskusten ja ELY-keskusten tiedoista. Esimerkiksi vuonna 2011 koko Lapissa oli vain 21 hehtaaria ”ei-luomualueita”.

– Paikkatiedon pohjalta voidaan arvioida marjanpoiminnan todennäköisyys näillä alueilla ja tarvittaessa tiedottaa siitä poimijoille alueellisen luomuselvittäjän kautta. Maastomerkintöjen kehittäminen olisi varmin tapa ehkäistä ”ei-luomumarjan” poimintaa, Mäkitalo miettii.

Luomu antaa lisäarvoa luonnonmarjoille

Suomalaisten luonnonmarjojen tärkeimmissä vientimaissa Kaukoidässä ja Saksassa luomumarjat käyvät kaupaksi tavanomaisia paremmin. Myös kotimaan kaupassa ja jalostuksessa luomustatus on lisäarvo.

– Luomumarjastus voisi innostaa paikallisia poimijoita, helpottaa pienjalostajien marjansaantia ja vahvistaa poimijahintoja, koska tavanomaisten ja luomumarjojen erillään pidon poistuminen vähentäisi marjanostajien työtä ja kustannuksia. Myös luomuluonnonmarjojen suoramyyntiä poimijalta kuluttajalle olisi kehitettävä, Mäkitalo arvioi.

Yhtenäinen luomualue voisi olla myös matkailuvaltti, joka edistäisi muidenkin luontoon pohjautuvien elinkeinojen kehittymistä ja markkinointia Lapissa.

Lisää luomua -seminaari kannustaa luomuun

Lapin luomumahdollisuuksista keskustellaan torstaina 10. tammikuuta Pro Luomu ry:n koordinoiman Lisää luomua -kiertueen seminaarissa Tervolan Louella.

Paikallisten luomutuottajien, -yrittäjien ja luomun kehittäjien lisäksi seminaarissa puhuu mm. ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka. Seminaarissa kuullaan myös tutkimustietoa luomukeruun mahdollisuuksista sekä luomubyrokratian keventymisestä. Neuvonta ja muut Lapin luomusta kiinnostuneet tahot ovat mukana tapahtumassa.

Tervetuloa seminaariin!

Aika: torstai 10.1.2013 klo 9.30–15.30

Paikka: Ammattiopisto LAPPIA/Louen toimipaikka (Kätkävaarantie 69), Loue (Tervola)

Ohjelma

Seminaarin puheenjohtajana toimii ProAgria Lapin toiminnanjohtaja Simo Alaruikka.

9.30 Kahvi ja ruokaisa luomuleivonnainen, infopisteet auki, LAPPIA:n toimipaikan esittely

10.00 Lisää luomua! Tavoitteet markkinoiden ja tuotannon kasvuun, toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila, Pro Luomu ry

10.10 Hallituksen luomuohjelma ympäristöministeriön ja Lapin näkökulmasta, kansliapäällikkö Hannele Pokka, ympäristöministeriö

10.30 Kuluttajat toivovat lisää luomua, yrittäjä Tarja Vesala, Vesalan luomu- ja lähiruokamyymälä

10.45 Luomu lappilaisessa ravintolassa, keittiömestari Tero Mäntykangas, SkyHotel Ounasvaara/Lapland Hotels

11.00 Kyllä kaikki onnistuu? luomulammasfarmari, agronomi Johanna Alamikkotervo

11.15 Marjateollisuuden ja marja-alan yrittäjän puheenvuorot; yhteiskuntavastuupäällikkö Riikka Knuuti, Polarica-Lapin Liha ja yrittäjä Saska Tuomasjukka, Lapin Maria Oy

11.45 Byrokratian kevennyksiä luomuvalvonnassa, asiantuntija Jaana Elo, Koko-palvelut

12.00 Keruuluomun mahdollisuudet Lapissa/Suomessa, tutkija Rainer Peltola, MTT

12.20 Tilaisuuden yhteenveto ja infopisteiden haastattelu, puheenjohtaja Simo Alaruikka

12.40 Luomulounas

Seminaariosuuden jälkeen järjestetään työpajat, joissa käsitellään luomulammastaloutta ja keruuluomua.

15.00 Päätöskahvi ja luomupulla

Seminaari on maksuton, mutta ruokailun takia ilmoittautuminen 4.1.2013 mennessä: lea.ruotsalainen(at)lappia.fi tai puh. 040 838 9241. Tilaisuuteen on maksuton linja-autokuljetus Rovaniemeltä. Ilmoittaudu bussin kyytiin puh. 0400 138 174. Aikataulu ja reitti tiedotetaan kyytiin ilmoittautuneille 7–8.1.2013.

Tilaisuuden järjestävät Pro Luomu ry ja ProAgria Lappi, MTT/Rovaniemi sekä Ammattiopisto LAPPIA. Lisää luomua -kiertuetta tukee maa- ja metsätalousministeriön Laatuketju.

Linkki tiedotteeseen: http://proluomu.fi/luonnonmarjoista-lapin-luomuvaltti/

Lisätietoja: luonnontuotetoimialakehittäjä Irja Mäkitalo, ProAgria Lappi, irja.makitalo(at)proagria.fi, puh. 0400 138 174 ja toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila/Pro Luomu ry, marja-riitta.kottila(at)proluomu.fi, puh. 040 581 9252, proluomu.fi

Pro Luomu ry perustettiin luomualan yhteistyöjärjestöksi vuonna 2011. Sen tarkoituksena on edistää luomualan kasvua ja kehitystä Suomessa. Yhdistys ei ole kenenkään yksittäisen toimijan edunvalvoja, vaan ajaa vain ja ainoastaan luomun etua. Yhdistyksessä on noin 40 jäsentä, jotka edustavat ruokaketjun toimijoita tuottajista kauppaan ja ammattikeittiöihin.

Lähde: Pro Luomu ry:n tiedote 27.12.2012