Puna apilalla terveellisempää maitoa

 Ihmisravitsemuksessa α-linoleenihappo on linolihapon ohella välttämätön rasvahappo.

Maidossa sen pitoisuus nousee puna-apilaruokinnalla kaksin-kolminkertaiseksi heinäkasviruokintaan verrattuna. Pitoisuuden nousu maitorasvassa muuttaa maidon rasvahappokoostumusta terveydelle edullisemmaksi. Aiheesta esitelmöi Helsingin yliopiston kotieläintieteen laitoksen professori Aila Vanhatalo Luomupäivillä 13.2.2006 Helsingissä.

 Maitorasvan koostumusta voidaan muuttaa suotuisaan suuntaan käyttämällä lehmien ruokinnassa puna-apilaa. Samansuuntaisia tuloksia on saatu sekä kotimaisissa että ulkomailla suoritetuissa tutkimuksissa. Puna-apila on välttämätön kasvi luomutilojen viljelykierrossa ja tärkeä säilörehun raaka-aine luomumaidon tuotannossa.

Puna-apilan mahdollisuuksista lypsylehmien ruokinnassa lisää

http://www.smts.fi/esit06/1004.pdf

 Teksti: Jukka Rajala