Riittääkö peltoala luomussa väestön ruokkimiseen?

Voidaanko kaikki saksalaiset ruokkia kotimaan pelloista saatavilla elintarvikkeilla luomutuotannossa? Ei, mikäli ruokavalio säilyy nykyisellään. Peltoala ei riitä.
Mikäli ruokavalio muutetaan terveellisemmäksi ja ravitsemussuositusten mukaiseksi puolittaen kotieläintuotteiden kulutus, niin luomumaatalous pystyy tuottamaan ravitsemuksellisesti täysipainoisen ravinnon kaikille kansalaisille kotimaan pelloilla.
Saksassa on peltoa käytettävissä 2100 m2 asukasta kohti. Mikäli ruokavalio pysyy nykyisellään, niin peltoa tarvittaisiin luomuviljelyssä 2500 m2/asukas.

Eri tuotteiden tuottamiseen tarvittava peltoala vaihtelee suuresti. Vihannesten ja perunoiden tuotantoon tarvitaan 0,4 m2 peltoa yhden kilon tuottamiseen. Naudanlihan tuotantoon tarvitaan peltoa 30 m2/ kg.

Saksalainen syö keskimäärin 418 kg eläintuotteita ja 285 kg kasvikunnan tuotteita vuodessa. Kasviperäisen ravinnon tuottamiseen tarvitaan peltoa 380 m2 eli vain 15 % koko peltoalan tarpeesta. Loput 2143 m2 tarvitaan kotieläintuotteiden tuottamiseen; se on rehujen tuottamiseen kotieläimille.

Ravitsemussuositusten mukaan lihaa tulisi syödä enintään 30 kg/v, joka on noin puolet nykykulutuksesta.

Mikäli eläintuotteiden kulutus puolitetaan nykyisestä, niin peltoalan tarve eläintuotteiden tuottamiseen putoaa 2143 m2:stä 1081 m2:eiin/asukas. Pienet muutokset ruokatottumuksissa voivat aiheuttaa suuria muutoksia pinta-alan tarpeessa.

Luomuviljelyllä olisi mahdollista ravita kaikki saksalaiset kotimaan peltoalalla, mikäli eläintuotteiden kulutus puolitettaisiin nykyisestä. Tällöin eläintuotteiden kulutus olisi lähellä ravitsemussuosituksia. Tämä olisi kestävän kehityksen sekä kansanterveyden kannalta edullista.

Lähde: Wakamiya. A. 2010. Flächenbedarf fuer den Nahrungsmittelkonsum in Deutschland. Regionalwert AG, Eichstetten

Teksti: Jukka Rajala