Robotit hoitavat rikkakasvien torjunnan Uutta tekniikkaa esillä Tanskan luomukongressissa

 Tanskan luomukongressissa 30-31.5.2006 pidettiin lähes kolmesataa esitelmää 79 eri sessiossa. Tauoilla voitiin tutustua samanaikaisesti järjestettyyn luomunäyttelyyn ja uuteen tekniikkaan, joka voi tehostaa luomuviljelijöiden rikkakasvien torjuntaa.  Esillä oli mm automaattista maan muokkausta ja robottihara, joka haraa rikkakasvit riveistä ja myös taimien ympäriltä. Automaattiharan ovat kehittäneet Osnabrueckin yliopiston tutkijat ja menetelmää kehitetään edelleen Tanskan maatalousyliopiston maatalousteknologian laitoksella.

Harassa pystypiikein varustettu harayksikkö pyörii pystysuuntaisen akselin ympäri.  Haralla voidaan harata rikkakasvit riviväleistä sekä myös riveistä taimien ympäriltä. Hara on kytketty tietokoneen välityksellä GPS-paikannusjärjestelmään. Kylvettäessä tai istutettaessa kylvökoneen paikkatietojärjestelmään tallentuu kasvien tarkka sijainti, jota tietoa hara hyödyntää. Nyt on päästy jo 3-4 cm tarkkuuteen, joka riittää isompien kasvien, kuten maissin, kaalin ja salaatin haraukseen.

 Miehittämätöntä pientraktoria erilaiseen rikkakasvien harauksiin esiteltiin myös Århusin puutarhantutkimuslaitoksella avointen ovien päivässä 1.6.2006.

 Robottirikkakasviharaus
http://www.agsci.kvl.dk/agrotechres/projects/roboweed/hako.htm

 Mukana kehittelyssä on mm tanskalainen Eco-Dan –yritys, joka on erikoistunut high-tech tarkkuusohjausjärjestelmien valmistamiseen maatalouskäyttöön.
http://www.eco-dan.dk/

 Teksti: Jukka Rajala