Rohkaise osallistumaan muutokseen

oikeanruoanpuolestaSuoramarkkinointia tekevän luomuyrityksen on hyvä rohkaista asiakkaita osallistumaan muutokseen. Kestävän kehityksen ruokajärjestelmää tarvitaan.  On syytä suunnitella, millä eri tavoin ja missä yhteyksissä asia voidaan ottaa esille.

oikeanruoanpuolestaJos isoisoäiti menisi nykyaikaiseen markettiin, hän saattaisi palata sieltä tyhjin käsin. »Ruoankaltaiset ravintovalmisteet» ja kevyttuotekehitelmät ovat korvanneet sen, mitä isoisoäiti olisi halunnut ostaa: oikean ruoan. Ja kumma kyllä, vaikka hän ei tiennyt mitään hivenaineista eikä hänellä ollut käytössään grammalleen laadittuja tuoteselosteita, hän silti söi terveellisemmin kuin me ja voi paremmin.

Oikean ruoan puolesta -kirjassa professori Michael Pollan osoittaa, että suhtautumisemme ruokaan on valtava paradoksi. Hätäilemme ravitsemuksesta enemmän kuin koskaan, mutta samalla olemme sairaampia ja lihavampia. Olemme eksyneet ravintotieteilijöiden mikrogramma- ja antioksidanttimaailmaan ja hukanneet käsityksen siitä, mikä on oikeaa ruokaa.

Tilalle ovat tulleet teolliset tuotteet, jotka vain muistuttavat ruokaa. Ruokailu on muuttunut tankkaustoimenpiteeksi, joka tehdään kiireessä, välinpitämättömästi tai televisiota katsellen. Jotain on perusteellisesti vialla, ihmiset voivat huonosti, ja syynä on suhteemme ruokaan.

Michael Pollanin ruokamanifesti on tavallisen ruoan puolustuspuhe. Yhdistelemällä kymmeniä tutkimustuloksia hän päätyy yksinkertaistamaan asioita. Unohda ravintoaineet, unohda ruokatiede! Älä anna globaalin ruokateollisuuden vääristää ostoksiasi!

 

Aitoa ruokaaAitoa ruokaa tekee tunnetuksi esimerkiksi myös Matts Nilssonin kirja Aitoa ruokaa – väärentämättömän ruoan opas.

Ruoka ei ole sitä miltä näyttää, vaan elintarviketeollisuus vedättää kuluttajia. Esimerkiksi lihapullien ostaja voi saada broilerinlihaa ja -nahkaa ja hunajan ostaja vain puoliksi hunajaa. Nilssonin kirja paljastaa, mitä suomalainen ruoka todella sisältää. Katsomalla 19 tuotteen listaa saat käsityksen siitä mitä oikeasti syöt.

Uusi Aitoa ruokaa -kirja  paljastaa suorasukaisin ottein suomalaisen elintarviketeollisuuden valmistamisen tuotteiden todellisen luonteen. Kirjan tekijältä Mats-Eric Nilssonilta on aiemmin ilmestynyt teos Valhe lautasella.

Kritiikin kohteena ovat epämääräiset raaka-aineet ja lisäaineet, arominvahventeet, hiivauutteet, savuaromit, väriaineet jne.

IMG_0382IMG_0441Myymälässä voi olla myynnissä muutokseen rohkaisevia kirjoja ja materiaalia.

Ajankohtaista tietoa löytyy eri tiedotusvälineistä ja esimerkiksi Luomu.fi-sivustolta, joita voi laittaa esille asukkaiden ulottuville.

Voit myös nostaa esiin ajankohtaisia asioita kotisivuilla/blogissa/FaceBookissa tai yrityksen omissa uutiskirjeissä.

Lue myös:

Lastensairaalassa kaikki ruoka luomua jo seitsemän vuotta

Sveitsin Coop -tekoja sanojen asemesta kestävyyden ja luomun edistämisessä

 

Teksti: Jukka Rajala

Tämän aineiston tuottamiseen on saatu tukea Hämeen ELY-keskukselta EU:n maaseuturahastosta.