Roskaruoka altistaa seuraavat sukupolvet syövälle

Kantavien naarasrottien ruokkiminen rasvaisella roskaruoalla lisää niiden tyttärien ja tyttärien tyttärien rintasyövän riskiä. Tähän tulokseen tultiin tutkimuksessa, joka tehtiin Georgetownin yliopiston lääketieteellisessä keskuksessa Washington DC:ssa USA:ssa.

Rottia ruokittiin kolmen sukupolven ajan erilaisilla rehuvalioilla. Roskaruoka lisäsi rintasyövän riskiä rotilla kyseisessä sekä kahdessa seuraavassa sukupolvessa. Kolmannen sukupolven suurempi syöpäriski säilyi, vaikka toinen sukupolvi söi terveellisesti.

Rotilla ei normaalisti esiinny rintasyöpää. Ensimmäinen sukupolvi sai kemikaalia, joka lisää rintasyövän riskiä. Suurentunut syövän riski periytyi seuraaviin sukupolviin. Roskaruoka  lisäsi syövän riskiä.

Tutkijat sanovat, että syynä ei ole suoraan perinnöllinen altistuminen, vaan kyseessä on niinsanottu epigeeninen DNA-muunnos.

Mikäli tutkimustulos pätee myös ihmisiin, niin rintasyövälle altistavat geenit kuten BRCA1 ja BRCA2 eivät ole ainoa syy, miksi perheen historialla on vaikutusta naisten rintasyöpäriskiin.

Lähde:
de Asis ym. 2010. Exposure of rat dams to a high-fat or estradiol-supplemented diet during pregnancy alters mammary gland morphology and increases mammary cancer risk in their daughters and granddaughters. aacr-101st-annual-meeting-2010. 19.4.2010

Teksti: Jukka Rajala