Ruoan kasvihuonekaasujen päästölaskuri

Käyttämällä ravinnossa runsaasti oikeanlaisia kasvikunnan tuotteina, luonnonmukaisesti tuotettuna, läheltä hankittuna ja vuodenaika huomioonottaen sekä pakkaamista välttäen voidaan vähentää henkilökohtaista kasvihuonepäästöjen selkäreppua.

Brittiläisen Carbon Footprint –sivuston laskurilla kuluttaja voi laskea kätevästi mm. asumisen, liikenteen, ja syömisen kasvihuonekaasujen päästöt. Laskeminen tehdään valitsemalla jokaiseen kohtaan neljästä vaihtoehdosta omaa käyttäytymistä parhaiten kuvaava vaihtoehto. Ohjelma tekee sitten laskutoimitukset.

Kasvisruoalla pienet päästöt
Siirtymällä kasvisruokavalioon kasvihuonekaasujen päästöjä voidaan vähentää noin kolmasosaan eli noin 2000 kilosta 600 kiloon henkilöä kohti vuodessa. Käyttämällä luonnonmukaisesti tuotettuja elintarvikkeita kasvihuonekaasujen päästöjä voidaan vähentää noin viidennes. Ruoan päästöt ovat kotieläintuotevaltaisessa ruokavaliosta noin 1660 ja kasvisruokavaliossa noin 540 kg vuodessa. Lähiruokaan siirtymällä vähentämismahdollisuus on hieman suurempi, päästöt pienenevät 1390 kilosta  ja 260 kiloon vuodessa.

Vuodenajanmukaisuus
Valitsemalla elintarvikkeet vuodenajan mukaan, voidaan kasvihuonekaasujen päästöjä vähentää viitisen prosenttia kotieläintuotevaltaisessa dieetissä (1950 kg) ja noin viidennes kasvisvaltaista ruokavaliota (540 kg) käytettäessä.

Vuodenajanmukainen kasvisten valinta tarkoittaa sitä, että syödään mahdollisimman suuri osa niitä kasviksia, jotka saadaan joko suoraan avomaalta tai sitten yksinkertaisesti varastoituna. Kesällä syödään ”torivihanneksia”, jotka saadaan suoraan avomaalta tai kasvihuoneesta. Talvella syödään runsaasti varastovihanneksia, ja runsaasti lämmitys- ja valoenergiaa vaativia kasvihuonevihannesten käyttöä vältetään. Hedelmistä ja marjoista syödään ensisijaisesti kotimaisia marjoja ja hedelmiä. Lentorahtina kuljetettavat, herkästi pilaantuvat hedelmät kuormittavat päästöreppua kaikkein eniten.

Irtotuotteet
Valitsemalla pakattujen tuotteiden asemesta mahdollisimman paljon irtotuotteita voidaan kasvihuonekaasujen päästöjä vähentää noin kolmannes.

Jätteet
Päästöjen laskemisessa on syytä muistaa, että kaikki kotiin tuotu ruoka myös syödään; mitään ei päästetä pilaantumaan tai heitetä pois. Jätteeksi päätyvän ruokajätteen kasvihuonepäästöt saattavat olla huomattavasti suurempia kuin poisheitettävän ruoan osuus, koska kaatopaikoilla ruokajätteestä kehittyy runsaasti haitallista kasvihuonekaasua metaania.

Kun kaikkia edellä mainittuja keinoja käytetään mahdollisimman täysipainoisesti niin kasvihuonekaasujen päästöt jäävät lihavaltaisella ruokavaliolla noin 500 kiloon ja kasvisruokavaliossa päästään jopa alle 100 kiloon henkilöä kohti vuodessa. Päästöjä voidaan siten parhaimmillaan vähentää laskurin mukaan jopa yli 75 prosentilla eli 2000 kilosta 500-100 kiloon vuodessa.

Jokainen englanninkielentaitoinen voi itse laskea Carbonfootprintcalculator`illa  oman ruokansa kasvihuonekaasu päästöjen suuruusluokan.
Teksti: Jukka Rajala