Siipikarja pidettävä sisätiloissa 15.2.2009 lähtien

Siipikarjan ulkonapitokielto tulee voimaan 15.2.2009 ja on voimassa 31.5.2009 asti. Kiellolla halutaan estää luonnonlintujen mukana mahdollisesti tulevan lintuinfluenssan leviäminen siipikarjaan. Siipikarjaa saa pitää ulkona, jos ulkotarhat on suojattu riittävän tiheällä verkolla, joka estää luonnonvaraisten lintujen ja siipikarjan kontaktit. Siipikarjan ulkonapidosta on ilmoitettava sijaintikunnan kunnaneläinlääkärille ennen siipikarjan laskemista ulkotarhaan.

Ulkonapitokielto koskee myös luonnonmukaista tuotantoa ja omaan käyttöön pidettävää siipikarjaa. Viranomaismääräysten noudattaminen ei muuta luomulintujen luomustatusta, vaikka ne eivät pääsekään ulos.

Lintuinfluenssavaara ei ole vielä ohi. Syksyllä 2003 alkoi Aasiassa levitä nopeasti lintuinfluenssaviruksen alatyyppi H5N1, johon on tähän mennessä sairastunut 397 ihmistä, joista 249 on kuollut. Tapaukset ovat olleet pääsiassa Indonesiassa ja Kiinassa, mutta myös Egyptissä. Ihmiset ovat saaneet tartuntansa siipikarjasta.
Lintuinfluenssatilannetta seurataan tutkimalla sekä siipikarjaa että luonnonvaraisia lintuja.

Tammikuussa on Saksassa ollut jo neljä tapausta matalapatogeenista lintuinfluenssaa siipikarjassa ja kussakin tapauksessa on jouduttu lopettamaan yli 14 000 lintua. V
Lisätietoja
www.mmm.fi/fi/index/ministerio/tiedotteet/
090130_ulkonapitokielto.html

30.1.2009 Teksti: Jukka Rajala