Syksyn Luomupäivä: Tuotanto kasvuun 9.11.

Luomun kysyntä on lähtenyt selkeään kasvuun ja monilla luomutuotteilla on jo nyt enemmän kysyntää kuin tarjontaa. Luomuliitto järjestää yhdessä Ruralia-instituutin LuomuTIETOverkko-hankkeen kanssa Luomupäivän Tuotanto kasvuun 9.11. Mikkelissä. Luomupäivät ovat alan merkittävimpiä tapahtumia, joissa asiantuntijat ja yrittäjät kokoontuvat vaihtamaan ajatuksia.

Tarvitaan tehokasta yhteistyötä, jotta uusia tuotteita saadaan markkinoille. Yhteistyön pohjana on tietysti verkostoituminen, jota Luomupäivälläkin halutaan edesauttaa.  

– Luonnonmukaisilla maatiloilla ostetaan vähemmän tuotantopanoksia kuin tavanomaisilla, koska luomussa synteettisiä lannoitteita ja torjunta-aineita ei käytetä. Kiinnostus esimerkiksi ostorehuja kohtaan kuitenkin kasvaa, kun paljon valkuaisrehuja vaativat sika- ja siipikarjatuotanto lisääntyvät, kuvaa Luomuliiton edunvalvontavastaava Jukka Lassila.

Vesa Luhtala Ilmajoen makkaramestareista haluaa tuoda esiin Luomupäivän puheenvuorossaan, että esimerkiksi heillä sianlihan kysyntä on korkealla ja tuotantoa tarvittaisiin lisää. Hinta on esimerkiksi siantuotannossa luomutuotannon kynnyskysymys, koska eläinten hyvinvointiin panostaminen tuo lisäkuluja. Jukka Tauriainen MTT:ltä esittelee kokonaiskuvaa luomun kannattavuudesta tavanomaiseen verrattuna.

Luomualan uusinta ulkomaista tietoa Euroopan luomututkimuksen huipulta tuo sveitsiläisen luomututkimuslaitos FIBL:n johtaja Urs Niggli. Hän kertoo Luomumaataloudesta kestävän maatalouden osana. Esityksessään hän keskittyy maatalouspolitiikan, markkinoiden ja kuluttajien rooleihin luomun kehittämisessä ja tuo esiin esimerkkejä Sveitsistä, Saksasta ja Itävallasta. Toisessa esityksessään Niggli paneutuu Luomumaatalouden mahdollisuuksiin hillitä ilmastonmuutosta.

Luomun kehittämisessä osaaminen on keskeistä. Uusia toimintamalleja luomutiedon välittämiseen esittelee Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin vetämä valtakunnallinen luomualan LuomuTIETOverkko-täydennyskoulutuksen kehittämishanke.

Syksyn Luomupäivän päätteeksi palkitaan Vuoden Luomuyritys, joka on tehnyt edelläkävijän työtä luomualalla. Voittajan valitsee Luomuliiton raati.

Maa- ja metsätalousministeriö sekä Hämeen ELY-keskus osana Manner-Suomen Maaseudun kehittämisohjelmaa tukevat Luomupäivien järjestämistä ja niiden toteuttamiseen kutsutaan mukaan monia luomualan toimijoita. Ilmoittautuminen syksyn Luomupäivään tapahtuu Luomuliiton sivuilla 19.10. mennessä.

Keväällä 14.3. Gastro-messujen yhteydessä Helsingin messukeskuksessa on ”Luomulla lisäarvoa ammattikeittiöille” –Luomupäivä, jonka päätteeksi valitaan Vuoden Luomutuote.

Lisätietoja LuomuTIETOverkon sivuilta   ja ilmoittautumiset Luomupäiviin: www.luomuliitto.fi

Teksti: Elisa Niemi