Taantuman jäljet pieniä Saksan luomumarkkinoilla

Viime vuoden taloudellisen taantuman jäljet näyttävät jäävän pieniksi Saksan luomumarkkinoilla. Vuoden 2009 aikana luomumarkkinoiden kehitys pysähtyi ja jopa laski 1 prosentin, mutta ei kärsinyt samanlaista laskua kuin koko elintarvikemarkkina, joka laski 2,4 prosenttia. Toisaalta halpaketjujen yhdistymiset pudottivat luomutuotteita tavallisten kauppojen hyllyiltä ja toisaalta elintarvikkeiden hinnat laskivat. Käytännössä kuitenkin luomutuotteiden myyntivolyymi kasvoi, vaikka hintojen lasku pudottikin myynnin arvoa. Saksan luomuelintarvikkeiden myynti vuonna 2009 oli noin 5,8 miljardia euroa.

Tuoteryhmistä erityisesti vauvanruoka, alkoholijuomat, levitteet ja kuumat juomat olivat kasvussa, kun taas perunan, hapanmaitotuotteiden ja leipomotuotteiden myynti hiipui. Halpaketjujen luomumyynti kärsi, koska alennetut hinnat eivät tuottaneet toivottua volyymin kasvua. Sen sijaan luomutuotteiden myyntiä siirtyi tavallisista päivittäistavarakaupoista Saksan markkinoille tyypillisiin erikoiskauppoihin, joiden yhteenlaskettu myynti kasvoi noin 4 prosenttia.

Luomusupermarkettien määrä kasvoi vuoden 2009 aikana 59 kaupalla ja kehitys näyttää jatkuvan tänä vuonna samanlaisena. Viime vuonna erityisesti luomusupermarketketjut levittäytyivät, mutta tänä vuonna on perustettu erityisesti suurempia yksityisiä ketjuihin kuulumattomia kauppoja. Kysynnän vetäminä kaupat levittäytyvät myös huonommille markkinapaikoille. Hintojen sijasta kauppiasvetoiset paikat kilpailevat hyvällä valikoimalla ja henkilökohtaisella palvelulla. Luomukauppojen koko näyttää kasvavan.

Markkinoilla on tilaa uusille luomuotteille Saksassa. Luomujatkojalostajien määrä lisääntyi 5,7 prosentilla ja maahantuojien 15,3 prosentilla. Saksan luomuvalvontarekisterissä oli vuoden 2009 lopussa yhteensä 31 295 toimijaa (tuottajat, jalostajat, maahantuojat). Myös pelkästään luomukauppaa harjoittavien yritysten määrä nousi 20 prosentilla. Tältä vuodelta odotetaan vielä parempaa tulosta.

Saksan Elintarvike-, maatalous- ja kuluttajasuojaministeriön (BMELV) tiedote luomuviljelystä (saksaksi):

Ökolandbau-tiedotuksen markkinatietoa (saksaksi):

organic-world.net tilastot:

Saksan luomujatkojalostajien järjestön (BOELW) tiedote (saksaksi):

Teksti: Marja Nuora

Artikkeli on kirjoitettu Maa- ja metsätalousministeriön myöntämällä rahoituksella.