Tehoa kotoiseen valkuaisruokintaan ja laiduntamiseen seminaarin aineistot

Kotoisen valkuaisruokinnan tehostaminen kiinnostaa viljelijöitä

Valkuaisruokinnan omavaraistaminen ja kustannusten säästäminen kiinnostaa maidon- ja naudanlihan tuottajia sekä lampureita. Tehoa kotovaraiseen valkuaisruokintaan ja laiduntamiseen– seminaari  veti salin täyteen Leppävirralla  20-21.2.2011. Noin 100 tuottajaa sai sekä käytännön että tutkimustietoa ja uutta ajateltavaa valkuaisrehujen viljelyyn ulkomaisten ja kotimaisten alustusten välityksellä.  Lue lisää

 
Seminaarin järjestivät Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin Luomulla etumatkaa Etelä-Savolle –hanke, ProAgrian eri hankkeet, MTT, Valio  sekä Older Grupp  Oy Virosta.Ella Anu Seminaarin avaus 20022013  

Palkokasvien viljelyllä edullista maitoa Virossa

Karjatilat Virossa tuottavat maitoa merkittävästi Suomea pienemmin tuotantokustannuksin.  Edulliseen ruokintaan pyritään tuottamalla valkuaispitoisia nurmirehuja palkokasvien avulla ja käyttämällä nurmirehuvaltaista ruokintaa. Tietoutta palkokasvien viljelystä ja käytöstä ruokinnassa Tehoa kotoiseen valkuaisruokintaan ja laiduntamiseen –seminaariin 21.2.2013 toi tri Hindrek Older Virosta. Lue lisää koosteesta

Lypsylehmien ja nuorkarjan ruokintaa kotoisilla rehuilla Virossa

Lehmän syöntikyky on ratkaisevaa kotoisiin rehuihin perustuvassa ruokinnassa. Sitä tulisi pyrkiä lisäämään kaikin keinoin. Nurmirehuja lehmä voi syödä hyvinkin paljon, mikäli sato korjataan riittävän varhaisessa vaiheessa ja saadaan säilymään ruokinnalliselta arvoltaan huippulaatuisena ruokintapöydälle asti. Kotoisiin rehuihin perustuvasta ruokinnasta kertoi tri Hindrek Older Virossa. Tehoa kotoiseen valkuaisruokintaan ja laiduntamiseen –seminaarissa 20.2.2013. Lue lisää koosteesta

Rehuarvojen määritys Virossa

Sinimailanen on erinomainen rehukasvi. Valkuaista siinä on runsaasti ja kuitua on vähän, kuitu on valtaosin sulamatonta. sinimailasen maittavuus on hyvä. Puna-apilassa sulamattoman kuidun pitoisuus nousee apilan tullessa. Timoteissä sulamatonta kuitua on englannin raiheinää enemmän ja sen pitoisuus nousee nopeasti kasvuston vanhetessa. Rehujen analysointikäytännöistä ja tulosten tulkinnasta Virossa kertoi Viron maatalousyliopiston biokemiallisen laboratorion johtaja Mai Olesk Tehoa kotoiseen valkuaisruokintaan ja laiduntamiseen–seminaarissa 20.2.2013. Lue lisää koosteesta

Ilomaki Antti Sinimailasenviljelykokemuksia 20022013  
Rinne Marketta Palkokasveja kokoviljasailorehuihin 21022013  
Pihlaja Harri Kokemuksia harkapavun viljelysta sailorehuksi 21022013
Korhonen Mikko Artturi rehuanalyysi 21022013  
Kuusela Eeva Laiduntamisen hyodyt ja haasteet 21022013
Westerstråhle Mikael Kohti rehuomavaraisuutta lammastilalla 21022013
 Teksti: Jukka Rajala
Tämän aineiston tuottamiseen on saatu tukea Etelä-Savon ELY-keskukselta EU:n Sosiaalirahastosta.