Uudet ohjeet pienteurastamoille Ruotsissa

Pienteurastamoiden tueksi on Ruotsissa tuotettu ohjeet uuden EU-elintarvikeasetuksen tulkintaan. Elintarvikelainsäädännön tulkintaan ohjeet ovat tuottaneet Maatalousteknologian laitos yhdessä pienteurastamoiden yhdistyksen kanssa. Uudet ohjeet on tarkoitettu pienteurastamoille, jotka teurastavat ja leikkaavat nautaa, sikaa ja lammasta. Uusissa ohjeissa käsitellään oma valvontaa ja hygieniaa pienimuotoisessa teurastuksessa. Samoin käsitellään koulutusta, henkilökohtaista hygieniaa, vettä, tuholaisia, puhdistusta, lämpötiloja ja jätehuoltoa.

EU:n uusi elintarvikelaki on yleispiirteisempi kuin aikaisempi. Nyt se sisältää lähinnä tavoitteita, eikä määrää yksityiskohtaisesti sitä, miten tavoitteisiin tulisi päästä ja kuinka tuotanto-olot tulisi järjestää. 

Uusi EU-lainsäädäntö antaa yrityksille enemmän mahdollisuuksia yrityskohtaisiin ratkaisuihin teurastukseen liittyvien ongelmien ratkaisemisessa.

Lähde: Branschriktlinjer för småskalig slakt och styckning av storboskap, gris och lamm. 2010. JTI

Teksti: Jukka Rajala