Uusi nettisivusto opastaa ympäristöystävälliseen ruokailuun Ruotsissa

Ympäristöystävällisen ruokailuun on Ruotsissa avattu uusi nettisivusto, jossa opastetaan kuluttajia ympäristöystävälliseen ruokailuun. Sivuston takana on 13 vuotta toiminut LivsmedelsSverige –neuvosto, joka sai rahoituksen Jordbruksverketiltä tiedon keruuseen ja välittämiseen ruoan, ympäristön ja ilmaston vuorovaikutuksista.

Projektin tarkoituksena on lisätä kuluttajien tietoisuutta ruotsalaisista elintarvikkeista sekä elintarvikkeiden ympäristö- ja ilmastovaikutuksista pellolta pöytään.

Sivustolla esim. tutkijat kertovat lyhytfilmeillä ruuan valinnan merkityksistä sekä luomutuotannosta.
Sivustolla annetaan myös konkreettisia vinkkejä elintarvikevalintoihin.

Kuinka valita ympäristöystävällistä ruokaa:
-Syö vähemmän lihaa
-Vaihda osa lihasta palkokasveihin kuten herne, pavut ja linssit – tuoreina, kuivattuina tai säilöttyinä. Palkokasvit ovat hyviä viljelykierrossa ja auttavat sitomaan biologisesti typpeä kasvien käyttöön.
-Naudanlihasta valitse kotimaista ja mieluiten luomua tai luonnonlaitumilla kasvatettua. Mikäli syöt sianlihaa ja siipikarjalihaa, valitse luomua.
-Jos syöt lounaan ulkona, niin suosi kasvisruokaa.
-Syö vuodenajanmukaisesti. Vältä erityisesti lentorahtina kuljetettuja tuontituotteita.
-Vaihda vaateliaat kasvihuonevihannekset avomaavihanneksiin ja juureksiin.
-Syö enemmän paikallisia vihanneksia, marjoja ja hedelmiä.
-Vaihda riisi perunaan, ja kotimaisiin ryyneihin.
-Varastoi elintarvikkeet oikein ja vältä hävikkejä.
-Luota aisteihisi, kun arvioit ruuan käyttökelpoisuutta. Älä tuijota vain parasta ennen käyttöpäivä-merkintöjä.

www.miljösmartmat.se