Vähäinen käsittely ja alhainen jalostus tuotantotilalla

Alhaisen jalostusasteen valmistusta (luomuasetuksen mukaan vähäistä valmistusta) on maatilalla harjoitettu omien maataloustuotteiden käsittely. Alhaisen jalostusasteen valmistuksessa kaikkien käytettyjen raaka-aineiden on oltava omalla tilalla luonnonmukaisesti tuotettuja maataloustuotteita.

Raaka-aineesta tuotteeksi suoraan tilalta

Alhaisen jalostusasteen valmistusta on esimerkiksi:

  • jauhojen, ryynien, hiutaleiden tms. valmistus
  • juuresten ja kasvisten kuoriminen, pilkkominen ja ryöppääminen
  • marjojen jäädyttäminen
  • yrttien kuivaaminen
  • mehujen valmistaminen ilman lisättyä sokeria tai elintarvikelisäaineita tai valmistuksen apuaineita
  • luomuraaka-aineiden sekoittaminen keskenään kuten raasteet tai yrttisekoitukset
  • teurastus ja lihan paloittelu luomuhyväksytyssä teurastamossa tai leikkaamossa
  • leikkaamosta palautuvien pakattujen lihojen myynti sekä pakkaamattomien lihojen pakkaaminen ja myynti

Alhaisen jalostusasteen valmistukseen kuuluu myös käsittelyn jälkeen maatilalla suoritettava tuotteiden pakkaaminen ja luomutuotteiksi merkitseminen.

Valmistuksen valvonta

Alhaisen jalostusasteen valmistus kuuluu ELY-keskusten valvontaan ja valmistusta valvotaan tilalla tehtävän vuosittaisen luomutuotantotarkastuksen yhteydessä.