Valkosipuli edistää hivenaineiden imeytymistä

Valkosipulin ja sipulin yhdisteet voivat parantaa raudan ja sinkin imeytymistä viljoista yli kaksinkertaisesti. Tulokset ilmenevät Intiassa tehdyissä ravitsemustutkimuksista.

Valkosipulin tai sipulin syöminen viljojen kanssa parantaa raudan imeytymistä 70 prosentilla ja sinkin imeytymistä 160 prosentilla tiedelehti Journal of Agricultural and Food Chemistry´ssä julkaistun artikkelin mukaan. Tämä tieto voi auttaa voittamaan kahden tärkeän hivenaineen puutoksesta kärsiviä.

Tutkimuksessa käytettiin kahta viljaa riisiä ja durraa sekä kahta palkokasvia kahvihernettä ja mungopapua raakana sekä keitettyinä. Valkosipulia käytettiin 0,25 ja 0,5 grammaa 10 grammaa viljaa kohti. Sipulien ansiosta raudan imeytyminen parani viljoista jopa 70 prosentilla. Sinkin imeytyminen viljoista lisääntyi 10-160 prosentilla ja palkokasveista 10-50 prosentilla.

Sipulien rikkipitoiset yhdisteet ovat tutkijoiden mukaan pääsyynä hivenaineiden käyttökelpoisuuden paranemiseen.

Lähde:
Gautam ym. Higher Bioaccessibility of Iron and Zinc from Food Grains in the Presence of Garlic and Onion. Journal of Agricultural and Food Chemistry. doi: 10.1021/jf100716t

Teksti: Jukka Rajala