Vandana Shiva Viljelijöiden itsemurhat Intiassa gm lajikkeiden syytä

 Viljelijäorganisaatiot ja –ryhmät ovat järjestämässä toimintaa eri puolilla Intiaa pysäyttämään viljelijöiden itsemurha-aaltoa sekä estämään maan äskettäistä päätöstä tuoda maahan vehnää sadonkorjuuaikana.

 Tieteen, teknologian ja ekologian tutkimussäätiön johtaja Vandana Shiva sanoi, että yli 40 000 viljelijää on tehnyt Intiassa itsemurhan vuodesta 1997. Valtaosa itsemurhan tehneistä viljelijöistä velkaantui pahoin viljeltyään geenimuunneltuja lajikkeita. Itsemurhat ovat siis geenitekniikan aiheuttamia.

 Tähän ikävä kehitykseen on syynä vapaakauppapolitiikka, jota ajaa Maailman vapaakauppajärjestö WTO ja jota Intian hallitus tukee. Sen seurauksena pienviljelijät eivät pärjää taloudellisesti vaan velkaantuvat, ja monille ainoa ulospääsy velkakierteestä on itsemurha. Uusi politiikka ohjaa maatalouden kehitystä suurten teollismaista maataloutta harjoittavien tilojen suuntaan aiheuttaen samalla suurtyöttömyyttä. Viljelijöiden itsemurhat ja siemenmonopolit- raportin julkistamistilaisuudessa hän sanoi, että viljelijöiden itsemurhat ovat velkaantumisen seurausta.

Raportti kertoo, kuinka viljelijät ovat tulleet entistä riippuvaisemmiksi gm-lajikkeista, joiden siemen on kallista ja uusi siemen täytyy ostaa joka vuosi. Siemenkauppa on myös entistä enemmän siirtymässä harvojen yksityisyritysten ja monikansallisten siemenmonopolien haltuun.

 http://www.organicmarket.info/biomarkt/en_inhalte/inh_index.htm?link=Meldungen&catID=0&docID=94

 http://www.gmwatch.org/archive2.asp?arcid=6455

www.thehindu.com/2006/05/09/stories/2006050911171200.htm

Teksti: Jukka Rajala