Viljalajikkeiden taudinalttius virallisissa lajikekokeissa 1996-2003

Raportin tiedot eri viljalajikkeiden taudinkestävyydestä perustuvat useimpien tautien osalta virallisten lajikekokeiden kenttäkokeista 1996-2003 tehtyihin tautihavaintoihin. Mukana ovat seuraavat viljalajit; syysruis, ruisvehnä, syysvehnä, kevätvehnä, ohra, kaura.

Seuraavien tautien esiintyminen on havainnoitu lajikekokeista: Syysrukiin härmä, rukiinruskearuoste, rengaslaikku ja lumihome; ruisvehnän lehti- ja tähkälaikku, keltaruoste, rengaslaikku ja lumihome; syysvehnän härmä, lehti ja tähkälaikku, keltaruoste ja lumihome; kevätvehnän härmä, lehti- ja tähkälaikku, keltaruoste; ohran härmä, verkkolaikku, rengaslaikku sekä kauran lehtilaikku.
Vehnän haisunoen, kauranavonoen sekä ohranviirutaudin arkuus on tutkittu infektointikokeilla. Raportin lajikekohtaiset tautikeskiarvot ovat keskenään vertailukelpoisia lajikkeiden koejaksojen erilaisuudesta huolimatta.

Tuloksissa ensimmäisenä on esitetty mittarilajikkeet, sitten muut lajikkeet taudinkestävyyden mukaisessa järjestyksessä.
Raportin tietoja eri lajikkeiden taudinkestävyyksien eroista tavanomaisessa viljelyssä voitaneen soveltaa luonnonmukaiseen viljelyyn.
Lähde: MTT:n julkaisutietokanta Jukuri  

Kangas, A., Kedonperä, A., Laine, A., Niskanen, M., Salo, Y., Vuorinen, M., Jauhiainen, L., Mäkelä, L. 2003.
Viljalajikkeiden taudinalttius virallisissa lajikekokeissa 1996-2003
MTT:n selvityksiä 48: 29 s.
www.mtt.fi/mtts/pdf/mtts48.pdf