‘Alkutuotantotutkimus’ arkisto

Antibioottiresistenssin lisääntyminen maaperässä

Maaperän mikrobien antibioottiresistenssi lisääntyy jatkuvasti huolimatta antibioottien käytön tiukemmasta valvonnasta ja jätehuoltomenetelmien kehittymisestä.  Näihin tuloksiin on päätynyt Newcastlen yliopiston tutkimusryhmä. Environmental Science and Technology -lehdessä julkaistu raportti perustuu tutkimustuloksiin, jotka on saatu vuosien 1940 ja 2008 välillä Alankomaissa viideltä eri sijaintipaikalta kerätyistä maaperänäytteistä. Lue lisää »

Lannan antibiootit nousevat kasveihin

Viljelykasvit ottavat juurillaan  lietelannassa maahan levitettyjä antibiootteja. Tutkijat ovat osoittaneet antibioottien nousun kasveihin ensimmäistä kertaa. Tutkimus on tehty Saksassa Paderbornin yliopiston kemian laitoksella yhteistyössä Etelä-Westfalenin ammattikorkeakoulun ja liittovaltion ravitsemus- ja elintarvikelaitoksen kanssa. Lue lisää »

Maanpinnan katteet luomumansikan viljelyssä

Minkälainen merkitys erilaisilla maanpinnan katteilla on mansikan kasvuun, satoisuuteen, sadon laatuun ja kasvinsuojelutilanteeseen? Mansikkaviljelyksillä perinteisesti käytössä olevalle mansikkamuoville etsittiin korvaavia maanpinnan katevaihtoehtoja MTT:n vetämässä tutkimuksessa vuosina 2000-2002. Lue lisää »

Luomuviljely voisi tuottaa ruoan maailman väestölle

Luomumaataloudella on kapasiteettia tuottaa riittävästi ruokaa maailman väestölle. Kemialliset torjunta-aineet, väkilannoitteet ja geenimuuntelu ovat tarpeettomia. Tutkimuksen teki joukko tutkijoita eri tutkimuslaitoksista Michiganissa USA:ssa. Tutkimuksessa koottiin yhteen lähes 300 julkaistua tutkimusta luomumaatalouden tuotantomahdollisuuksista. Lue lisää »

Parempilaatuista maitoa luomutuotannosta – härskiintymisriski pienempi

Laaja tanskalaistutkimus osoittaa, että luomumaidon laatu on tavanomaista parempi. Luomumaidossa on härskiintymistä aiheuttavia vapaita rasvahappoja tavanomaista maitoa vähemmän. Tämä johtuu erilaisesta ruokinnasta ja eläinten hoidosta.

Maitoon syntyy härskiintynyt maku, kun lipaasientsyymi hajottaa maidon rasvat (triglyseridit) vapaiksi rasvahapoiksi. Maidon kova mekaaninen käsittely vaurioittaa maidon rasvapallosia suojaavia kalvoja ja altistaa ne lipaasientsyymin rasvaa hajottavalle vaikutukselle. Lue lisää »

Sipuli voi korvata ruuan säilöntäaineet

Tuoreessa espanjalaistutkimuksessa selviää, että sipulit voivat tulevaisuudessa mahdollisesti korvata säilöntäaineita terveellisellä tavalla. Tämä sipuleiden vaikutus perustuu flavonoideihin.

Sipulien rikkiyhdisteet sekä itkettävät että antavat näille kasviksille tyypillisen aromin. Antioksidantteina ja mikrobien tuhoajana rikkiyhdisteiden vaikutus on lyhytaikainen, koska yhdisteet helposti karkaavat käsittelyssä ja hajoavat säilytyksessä. Lue lisää »

Luomututkimusaiheet tärkeysjärjestykseen EU:ssa

TP Organics priorisoi luomututkimusaiheet EU:n 7. puiteohjelmahakua varten.  TP Organics on euroopanlaatuinen luomualan tutkijaverkosto, joka on laatinut luomualalle luomututkimusohjelman.

TP Organics sai pyynnön asettaa tutkimusaiheet tärkeysjärjestykseen 7. EU:n puiteohjelmahakua varten. Jotta todelliset tutkimustarpeet saataisiin selville, TP Organics järjesti heinä-syyskuussa julkisen kuulemisen tutkimustarpeista jäsentensä ja luomutoimijoiden parissa. Kuulemisessa esiinnousseet tutkimusaiheet on nyt listattu. Lue lisää »

Nurmi- ja apilasäilörehujen korjuuajan vaikutus lehmien ravintoaineiden saantiin ja maidontuotantoon

Väitöskirjatutkimuksen tarkoituksena oli selvittää eri kasvuasteilla korjattujen toisen sadon timotei- nurminatasäilörehun ja ensisadon puna-apilasäilörehun vaikutusta lypsylehmien rehujen syöntiin, ravintoaineiden saantiin ja maidontuotantoon. Vertailuruokinnoilla käytettiin ensisadon timotei-nurminatasäilörehuja.

Työhön sisältyi kolme koetta, joissa tehtiin yhteensä neljä ensisadon ja neljä jälkisadon timotei-nurminatasäilörehua ja kaksi ensisadon puna-apilasäilörehua kussakin yhteydessä kahdella kasvuasteella. Säilörehuja tutkittiin maidontuotantokokeessa ja kahdessa ravitsemusfysiologisessa kokeessa. Lue lisää »

Luomussa mansikat parempia ja maa viljavampaa osoittaa tutkimus USA:sta

Luomuna ja tavanomaisesti mansikkaa viljelevien tilojen ja satojen vertailu osoitti, että luomumansikat olivat maukkaampia, ravitsevampia ja maa oli viljavampaa sekä monimuotoisuus maassa oli tavanomaista suurempi. Tutkimus tehtiin Washingtonin valtionyliopistossa vertailemalla 13 luomu- ja tavanomaista Kaliforniassa mansikkaa viljelevää tilaa toisiinsa. Lue lisää »

Sikahyvä kohtelu maksaa itsensä takaisin tuotoksessa

Tuotantoeläinten tuotosta ja hyvinvointia pyritään edistämään tuotantotiloilla monin eri keinoin ja investoinnein. Tärkein yksittäinen eläinten hyvinvointiin vaikuttava tekijä on kuitenkin tuottaja itse: useissa tutkimuksissa on havaittu, että tuottajan asennoitumisella ja käyttäytymisellä eläimiä kohtaan on merkitystä eläinten hyvinvoinnin ja tuotoksen suhteen. Miten tuottajan sitten pitäisi asennoitua päästäkseen hyviin tuotostuloksiin? Lue lisää »