‘Alkutuotantotutkimus’ arkisto

Luomuviljely säästää energiaa ja parantaa energiatehokkuutta

Kaksitoistavuotisen kanadalaistutkimuksen mukaan luomuviljely on paras tapa v√§hent√§√§ uusiutumattoman energian kulutusta kasvinviljelyss√§. Luomuviljelyss√§ energiaa kului keskim√§√§rin 50 % tavanomaista viljely√§ v√§hemm√§n. Luomuviljelyss√§ my√∂s energiank√§yt√∂n tehokkuus oli tutkituista tuotantotavoista paras (k√§ytetty√§ energiayksikk√∂√§ kohti tuotettu energia). Tavanomainen viljely oli luomuviljely√§ tehokkaampaa vain viljelypinta-alaa kohti tuotetun energian m√§√§r√§ss√§. Lue lis√§√§ »

QLIF tutkimushanke paransi luomuruoan laatua ja turvallisuutta

”EU-Luomuruokatutkimushanke” eli QLIF¬† tutkimushanke on Luomu- ja alhaisten tuotantopanosten ruoan edist√§misest√§ sek√§ laadun ja turvallisuuden parantamista sek√§ kustannusten v√§hent√§misest√§ eurooppalaisissa luomu- ja alhaisten tuotantopanosten tuotantoketjuissa. QLIF -tutkimushanke on Euroopan komission tutkimuksen ja teknologian kehitt√§misen kuudennen puiteohjelman rahoittama. Lue lis√§√§ »

Luomusiat ja eläinten hyvinvointi

Sioilla on tarve tonkia ja tutkia ympäristöään. Luontaisesti siat elävät muutaman lähisukua olevan emakon ja näiden jälkeläisten laumoissa. Varsinkin aikuinen sika hyväksyy huonosti uusia jäseniä laumaan. Emakolla on sisäsyntyinen tarve tehdä pesä.

Virikkeet ja kuivitus parantavat sian hyvinvointia. Sian sosiaalinen käyttäytyminen vaatii tilaa, samoin kuin pesänrakennus. Luonnonmukaiseen sikatuotantoon kuuluvat vaatimukset virikkeistä ja lisätilasta tavanomaiseen tuotantoon nähden.

Kotieläintieteen hyvinvoinnin professori Anna Valros kertoi LuomuTIETOverkon sikakurssilla tutkimustuloksia käyttäytymistarpeista, hyvinvoinnista ja niiden huomioimisesta tuotannossa. Esitys on nyt saatavilla multimediamuodossa.
Lue lis√§√§ »

YK-raportti Luomumaatalous voi tuplata satotason köyhissä maissa

Kehitysmaiden pienviljelij√§t voisivat kaksinkertaistaa satotasonsa vuosikymmeness√§, mik√§li he siirtyisiv√§t k√§ytt√§m√§√§n luonnonmukaisia tuotantomenetelmi√§ ja luopuisivat kemiallisista lannoitteista ja torjunta-aineista. Laajaan tieteelliseen kirjallisuuteen perustuen¬†raportissa esitet√§√§n perustavaa laatua olevaa siirtymist√§ agro-ekologisten menetelmien k√§ytt√∂√∂n, kun halutaan edist√§√§ ruoantuotantoa ja parantaa k√∂yhien asemaa, osoittaa uusi YK-raportti. Lue lis√§√§ »

Märehtijän ruokinta luomussa

Märehtijöiden ruokintaan kuuluu luomutuotannossa luonteenomaisesti palkokasvien käyttö. Märehtijät ovat varsin joustavia valkuaisrehustuksen osalta. Kasvilajin vaikutus rehujen kivennäiskoostumukseen on huomioitava ruokinnassa.

Professori Marketta Rinne kertoi LuomuTIETOverkolle m√§rehtij√∂iden ruokinnasta luomussa. Materiaali julkaistaan verkkoluentoina nelj√§ss√§ osassa. Lue lis√§√§ »

Karkearehulla terveellisempää maitoa?

Lehmien ruokinta vaikuttaa maidon rasvakoostumukseen. Jotta kotiel√§intuotteisiin saataisiin ihmisen terveyden kannalta edullisempi koostumus, kannattaa maidon rasvahappokoostumukseen pyrki√§ vaikuttamaan. Lue lis√§√§ »

Syysrapsin viljelykierto ja eloper√§inen lannoitus ‚Äď sovellettavaa syysrypsille?

Syysrypsi on Suomessa kasvattanut hiljalleen suosiotaan uusien lajikkeiden ansiosta. Luomuviljelyss√§ syysrypsill√§ on monia etuja kev√§tmuotoisiin rypsiin ja rapsiin verrattuna, kuten taimettuminen ja kukinta aikoina, jolloin tuholaisriskit ovat v√§h√§isempi√§. Viljelyn haasteet taas liittyv√§t mm. talvehtimiseen ja lannoitusstrategioihin. Syysrapsi on vallitseva √∂ljykasvi Keski-Euroopassa ja tutkimustulokset sen viljelykierroista ja lannoitusstrategioista voivat antaa suuntaviivoja my√∂s Suomen olosuhteisiin syysmuotojen viljelyyn. Lue lis√§√§ »

Antibioottiresistenssi yleistyy elintarvikkeissa Saksassa

Lukuisat ihmiselle haitalliset bakteerit ovat kehitt√§neet resistenssin antibiooteille. Seurauksena on, ett√§ l√§√§kkeet menett√§v√§t tehonsa. Sairausajat pitenev√§t. Toisinaan sairauksista tulee hengenvaarallisia. Antibioottiresistenssin laajuudesta Saksan elintarvikeketjussa laajan tutkimuksen teki Saksan liittovaltion riskientutkimuslaitos (Bundesinstitut f√ľr Risikobewertung (BfR). Lue lis√§√§ »

Antibioottiresistenssiä luomusiipikarjoissa tavanomaista vähemmän

Kanat laitumella Luonnonmukaisesti tuotetut kananmunat ja siipikarja ei sis√§ll√§ tavanomaista enemp√§√§ mikrobeja. Luomutuotetut tuotteet sis√§lt√§v√§t sit√§ vastoin merkitt√§v√§sti v√§hemm√§n antibiooteille resistenttej√§ mikrobeja. T√§m√§ on luomusiipikarjaelintarvikkeiden selke√§ etu kuluttajille. T√§h√§n tulokseen on tultu Muenchenin yliopiston kotiel√§inhygienian laitoksen tutkimuksissa. Lue lis√§√§ »

Antibiootteja löytyy vihanneksista

El√§imille k√§ytett√§vien antibioottien j√§√§mi√§ on l√∂ydetty vihanneksista. L√∂yd√∂n ovat tehneet Minnesotan yliopiston tutkijat. El√§inten l√§√§kint√§√§n k√§ytett√§v√§t antibiootit voivat siten siirty√§ ihmisravinnoksi k√§ytett√§viin kasveihin. Lue lis√§√§ »