‘Jatkojalostustutkimus’ arkisto

Luomun aitouden todentamiseen analyysimenetelmia

Euroopanlaajuisessa tutkimuksessa¬†j√§ljitet√§√§n¬†seuraavat 3 vuotta erityisesti luomutuotteille ominaisia kemiallisia sormenj√§lki√§ ‚ÄĚFast methods for authentication of organic plant based foods‚ÄĚ (AuthenticFood) -tutkimushankkeessa.¬†Luomutuotteiden osalta onkin koettu tarpeelliseksi l√§hte√§ kehitt√§m√§√§n luomun aitouden varmistavia menetelmi√§, ns. aitousindikaattoreita. Suomesta tutkimusryhm√§ss√§ ovat mukana ¬†Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin tutkijat. Lue lis√§√§ »

Puna-apilan kukkasato lääketeollisuudelle

Puna-apila rohdoskasvina: Puna-apilan kukkien voimakas meden maku ja ravinnerikkaat lehdet ovat tehneet apiloista suosittuja teen- ja leivonnaisten raaka-aineita. Puna- ja valkoapilat ovat kauppayrttej√§ (Hakala, ym. 1985, Moisio, ym. 2006). Virallisesti rohdoksina k√§ytet√§√§n kukkia (Trifolii flos), jotka sis√§lt√§v√§t flavonoideja, saponiineja, hiilihydraatteja ja isoflavonoideja. Isoflavonoidien joukosta t√§rkeimm√§t yhdisteet ovat biochanin A, daidzein, formononetin ja genistein. Lue lis√§√§ »

Elintarvikkeen kokonaislaadun huomioiva analyysijärjestelmä

Elintarvikkeen kokonaislaadun huomioiva analyysijärjestelmä QualityAnalysisCriticalControlPoint

Suoraan tuoreesta porkkanasta valmistetussa soseessa maku on makeampi ja tuoreemman porkkanan makuinen¬†ja haju on miellytt√§v√§mpi ja v√§ri oranssisempi verrattuna pakastetusta valmistettuun. Rakenne oli v√§hemm√§n vetinen. Karotenoidien pitoisuudet olivat suuremmat suoraan tuoreesta porkkanasta tehdyss√§ steriloidussa porkkanasoseessa. N√§m√§ tulokset ilmenev√§t Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin ¬†tutkija Marjo S√§rkk√§-Tirkkosen ty√∂ryhmineen tekem√§st√§ EU-tutkimushankkeessa. Lue lis√§√§ »

Sipuli voi korvata ruuan säilöntäaineet

Tuoreessa espanjalaistutkimuksessa selviää, että sipulit voivat tulevaisuudessa mahdollisesti korvata säilöntäaineita terveellisellä tavalla. Tämä sipuleiden vaikutus perustuu flavonoideihin.

Sipulien rikkiyhdisteet sek√§ itkett√§v√§t ett√§ antavat n√§ille kasviksille tyypillisen aromin. Antioksidantteina ja mikrobien tuhoajana rikkiyhdisteiden vaikutus on lyhytaikainen, koska yhdisteet helposti karkaavat k√§sittelyss√§ ja hajoavat s√§ilytyksess√§. Lue lis√§√§ »

Luomuketju ‚Äď malli ketjun toimijoiden v√§lisest√§ vuorovaikutuksesta

Kestävä ruuan tuotanto kiinnostaa yhä enemmän kuluttajia, tarjontaketjun toimijoita ja muita sidosryhmiä. Yhtenä osoituksena tästä on luonnonmukaisesti tuotettujen elintarvikkeiden (luomutuotteiden) kasvanut kysyntä ja tarjonta. Luomutuotteiden osuus ruuan kokonaismarkkinasta on kuitenkin toistaiseksi pieni, erityisesti Suomessa, jossa luomutuotteiden osuus on vain noin prosentti ruuan kokonaismarkkinasta.

Lue lis√§√§ »

Tuore raportti selvittää luomuruoan jatkojalostuksen haasteita

Elintarviketeollisuus vaatii luomutuotteilta pitkää säilyvyyttä, vaikka kuluttajat arvostavat ennen muuta makua ja terveellisyyttä.

Luomuelintarvikkeiden kysynt√§ kasvaa voimakkaasti Euroopassa. Esimerkiksi jatkojalosteiden valikoimat monipuolistuvat nopeasti. Quality analysis of critical control points within the whole food chain and their impact on food quality, safety and health -hankkeessa kansainv√§linen tutkijaryhm√§ etsi elintarvikkeiden laadun kannalta kriittisi√§ pisteit√§ koko elintarvikeketjun osalta. Lue lis√§√§ »