‘Jatkojalostusuutiset’ arkisto

Luomu kasvaa ja luomuvalvonta toimii

Luomuvalvonnalla turvataan kuluttajien luottamusta luomutuotantotapaan ja varmistetaan reilun kilpailun edellytyksi√§ luomutuotteiden markkinoilla. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran luomuvalvontaraportin 2011 mukaan n√§m√§ tavoitteet toteutuvat hyvin my√∂s tilanteessa, jossa luomu kehittyy vauhdilla. Havaittujen s√§√§nn√∂stenvastaisuuksien ja annettujen seuraamusten m√§√§riss√§ ei ole suuria muutoksia edellisiin vuosiin verrattuna. Lue lis√§√§ »

Luomuala on kiinnostava kasvuala

Maa- ja mets√§talousministeri√∂n tiedotustilaisuudessa perjantaina 30.3. julkistettiin ministeri√∂n suuntaviivoja hallituksen luomuohjelmaa varten sek√§ tuore selvitys luomualan kehitt√§miskeinoista. Luomuala on kiinnostava kasvuala, mink√§ totesi my√∂s tilaisuuden avannut maa- ja mets√§talousministeri Jari Koskinen. ProLuomu ry tavoittelee Marja-Riitta Kottilan johdolla luomuruuan lis√§√§mist√§ ruokap√∂ydiss√§. Lue lis√§√§ »

Vuoden Luomutuotteet monipuolistavat luomuvalikoimia

Luomuliitto valitsi Vuoden Luomutuotteeksi Juustoportin Luomu Maitorahkan. Kunniamaininnan sai Pajuniemen Luomu Herkkumaksamakkara.

Ensimm√§ist√§ kertaa kilpailussa mukana oli my√∂s ammattikeitti√∂sarja ja sen voitti Munax luomumunamassa. Voittajat julkistetaan keskiviikkona Gastro-messujen estradilla Lis√§√§ luomua ammattikeitti√∂ihin ‚ÄďLuomup√§iv√§n yhteydess√§. Lue lis√§√§ »

IFOAM kannanotto: Nanoteknologian ja nanomateriaalien käyttö luonnonmukaisessa maataloudessa

Nanoteknologia on nopeasti kasvava tieteenala.¬†¬† Maailmanlaajuinen luomualan kattoj√§rjest√∂ IFOAM¬†(International Federation of Organic Agriculture) on ottanut kantaa nanoteknologiaan ja sen mahdolliseen k√§ytt√∂√∂n luomutuotannossa. IFOAM ¬†kannanotto: Nanoteknologian ja nanomateriaalien k√§ytt√∂ luonnonmukaisessa maataloudessa. Kannanottoon voi nyt tutustua¬† suomenkielell√§. Lue lis√§√§ »

IFOAM:in kannanotto geenitekniikkaan ja geenimuunneltuihin organismeihin

Geenitekniikan k√§ytt√∂√∂notto maataloudessa on tuonut luonnonmukaiselle liikkeelle uusia haasteita. Maailmanlaajuinen luomualan kattoj√§rjest√∂ IFOAM (International Federation of Organic Agriculture) ¬†on julkaissut¬†kannanoton koskien geenitekniikkaa ja geenimuunneltujen¬†organismien k√§ytt√∂√§ elintarvikesektorilla. Kannanoton tarkoituksena on luoda IFOAM:ille ja sen sis√§isille elimille yhten√§inen kanta geenitekniikkaan ja ohjata IFOAM:in j√§seni√§ heid√§n omien kannanottojensa kehitt√§misess√§. Kannanottoon voidaan tutustua suomenkielell√§. Lue lis√§√§ »

Luomupäivässä pohdittiin, miten luomutuotanto saadaan kasvuun

Valtakunnalliset luomup√§iv√§t ovat alan merkitt√§vimpi√§ tapahtumia, joissa asiantuntijat ja yritt√§j√§t kokoontuvat vaihtamaan ajatuksia. Syksyn Tuotanto kasvuun -luomup√§iv√§ ker√§sikin Mikkeliin yli 130 osallistujaa. P√§iv√§n aikana kuultiin esityksi√§ luomutuotannon eri aloilta luomulihantuotannosta monimuotoisuuden hy√∂dynt√§miseen viljelyss√§. Osa puheenvuoroista keskittyi erityisesti luomutuotannon kannattavuuteen ja tehokkuuteen. Lue lis√§√§ »

Puna-apilan kukkasato lääketeollisuudelle

Puna-apila rohdoskasvina: Puna-apilan kukkien voimakas meden maku ja ravinnerikkaat lehdet ovat tehneet apiloista suosittuja teen- ja leivonnaisten raaka-aineita. Puna- ja valkoapilat ovat kauppayrttej√§ (Hakala, ym. 1985, Moisio, ym. 2006). Virallisesti rohdoksina k√§ytet√§√§n kukkia (Trifolii flos), jotka sis√§lt√§v√§t flavonoideja, saponiineja, hiilihydraatteja ja isoflavonoideja. Isoflavonoidien joukosta t√§rkeimm√§t yhdisteet ovat biochanin A, daidzein, formononetin ja genistein. Lue lis√§√§ »

Juustoportti ja Juvan Luomu yhteistyöhön

Juustoportti Oy Jalasjärveltä ja Juvan Luomu Oy Juvalta ovat solmineet pitkäaikaisen yhteistyösopimuksen suomalaisen luomumaidon jalostamisesta, markkinoinnista ja myynnistä.
Yhteisty√∂sopimus Juustoportti Oy:n ja Juvan Luomu Oy:n v√§lill√§ tulee takaamaan Suomen luomumaitomarkkinoille korkealaatuisia suomalaisia luomumaitotuotteita tunnetun Juustoportti-tavaramerkin alla. Tuotteisto tulee kattamaan tuoretuotteet, hapanmaitotuotteet sek√§ tuoreet ett√§ kellaroidut juustot. Asiakkaina ovat sek√§ p√§ivitt√§istavaraketjut ett√§ suurkeitti√∂t ja tukut. Lue lis√§√§ »

Ykkösdokumentti: Terveys lautasella

TV1 su 27.2.2011 esitetyssä dokumentissa Terveys lautasella selvitetään, syökö länsimainen ihminen itsensä sairaaksi.

WHO on todennut, että syöpään sairastuneiden määrä on kaksinkertaistunut viimeisen 30 vuoden aikana, vaikka tilastoissa huomioidaan väestön ikääntyminen.

Samalla myös lasten leukemiatapaukset ja aivokasvaimet ovat lisääntyneet kahdella prosentilla joka vuosi. WHO on huomannut samanlaista kasvua Parkinsonin ja Alzheimerin taudeissa sekä autoimmuunisairauksissa.

Mik√§ selitt√§√§ n√§m√§ ongelmat, joita esiintyy l√§hinn√§ rikkaissa teollisuusmaissa? Lue lis√§√§ »

Suomibrandi: Järvet juotaviksi ja luomua pöytään

 Suomen maatalouden ensisijaiseksi kehittämisstrategiaksi tulisi valita luonnonmukainen maa- ja elintarviketalous. Tavoitteena on, että puolet maataloudesta olisi luomutuotantoa vuoteen 2030 mennessä. Näin esittää Jorma Ollilan johtama Suomibrändi-valtuuskunta.

Ulkoministeri Stubbin vuonna 2008 asettaman maabr√§ndi-valtuuskunnan teht√§v√§n√§ oli luoda strategia, joka saa maailman k√§√§ntym√§√§n Suomen puoleen entist√§ useammin ja tehokkaammin. Lue lis√§√§ »