‘Kauppatutkimus’ arkisto

Luomukasviksille sormenjälki

Kasvava luomutuotteiden kysynt√§ ja luomutuotteista saatava parempi hinta on tuonut mukanaan my√∂s lieveilmi√∂t kuten tuotev√§√§renn√∂kset. Valvontaj√§rjestelm√§n ja -merkkien lis√§ksi koetaan tarpeelliseksi kehitt√§√§ muitakin keinoja tunnistaa luomutuote. Eurooppalaiset tutkijat selvitt√§v√§t parhaillaan yhteisty√∂ss√§ erityisesti luomutuotteille ominaisia kemiallisia sormenj√§lki√§. Tavoitteena on kehitt√§√§ helppok√§ytt√∂inen ty√∂kalu tuotev√§√§renn√∂sten tunnistamiseen. Siten kuluttajat voivat jatkossakin olla varmoja, ett√§ luomutuote on oikeasti luomua. Lue lis√§√§ »

Luomuala uskoo kasvuun: Toimiva arvoketju kaipaa lisää luottamusta

Luomumarkkina kasvaa nyt ripe√§sti ja luomuala uskoo kasvun jatkuvan my√∂s l√§hivuosina. Toimijat kokevat olevansa hyvin sitoutuneita ketjun kehitt√§miseen, mutta ep√§ilev√§t muiden sitoutumista. Luottamusta toimijoiden v√§lille tarvitaan lis√§√§ kasvun varmistamiseksi. N√§m√§ tulokset ilmenev√§t ProLuomun tilaamasta Luomun ketjubarometri- tutkimuksesta. Lue lis√§√§ »

Luomusadot tilastoitu vuodelta 2011

Luomuviljaa tuotettiin vuonna 2011 yhteens√§ 82 miljoonaa kiloa. M√§√§r√§ on 2 % Suomen koko viljantuotannosta ja yli 2 miljoonaa kiloa enemm√§n kuin kaksi vuotta aikaisemmin. Luomurukiin sato oli 8 miljoonaa kiloa eli 9 prosenttia rukiintuotannosta. Tiedot ilmenev√§t Matilda maataloustilastoista Luomusatotilasto 2011 -tutkimuksesta. Lue lis√§√§ »

Luomumarkkinan arvo kasvoi 46 prosenttia vuonna 2011

Luomumarkkinan arvo kasvoi vuonna 2011 jopa 46 prosenttia ilmenee Nielsenin Kuluttajapaneelin uusista tiedoista. Luomutuotteiden osuus kaikkien ostojen arvosta nousi 1,2 prosentista 1,7 prosenttiin, kerrotaan Luomuliitosta, joka vastaa tietojen hankinnasta Nielseniltä.

– Kasvuprosentti n√§ytt√§√§ hyv√§lt√§. Olemme iloisia siit√§, ett√§ yritykset ovat tarttuneet luomuun selke√§sti aktiivisemmin, toteaa Jukka Lassila Luomuliitosta. Lue lis√§√§ »

Luomun aitouden todentamiseen analyysimenetelmia

Euroopanlaajuisessa tutkimuksessa¬†j√§ljitet√§√§n¬†seuraavat 3 vuotta erityisesti luomutuotteille ominaisia kemiallisia sormenj√§lki√§ ‚ÄĚFast methods for authentication of organic plant based foods‚ÄĚ (AuthenticFood) -tutkimushankkeessa.¬†Luomutuotteiden osalta onkin koettu tarpeelliseksi l√§hte√§ kehitt√§m√§√§n luomun aitouden varmistavia menetelmi√§, ns. aitousindikaattoreita. Suomesta tutkimusryhm√§ss√§ ovat mukana ¬†Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin tutkijat. Lue lis√§√§ »

Sianlihan markkinointi ja eläinsuojelumerkin käyttöönoton haasteet Saksassa

Miten hintaa tuijottavan kuluttajan saa maksamaan eläinten tavallista paremmasta hyvinvoinnista, joka tuo tuottajalle lisäkustannuksia? Laaja saksalainen tutkimus läpivalaisi lihaketjua ja sukelsi kuluttajien ajatusmaailmoihin. Miten saadaan lihaketju ulos halpakierteestä?

G√∂ttingen yliopiston koordinoima tutkimushanke nivoi yhteen monta luomutuotantoon ja eettiseen tuotantoon liittyv√§√§ lainalaisuutta. Lue lis√§√§ »

Ravitsemuslaadun indeksi tarjoaa työkalun terveellisten ruokavalintojen tekemiseen

Yhdysvalloissa toimiva Organic Center on kehitt√§nyt ravitsemuslaadun indeksin (The Organic Center Nutritional Quality Index TOC-NQI), joka auttaa ruokavalintojen analysoinnissa ja ruokavalion ravitsemuksellisen laadun parantamisessa. Ravitsemuslaadun indeksi auttaa valitsemaan ruokia, jotka sis√§lt√§v√§t runsaasti terveytt√§ edist√§vi√§ ravintoaineita suhteellisen alhaisella kalorim√§√§r√§ll√§ eiv√§tk√§ sis√§ll√§ runsaasti terveytt√§ heikent√§vi√§ aineita, esim. lis√§tty√§ sokeria, suolaa tai tyydyttyneit√§ rasvoja, torjunta-aineiden tai el√§inl√§√§kkeiden j√§√§mi√§ tai keinotekoisia lis√§aineita. Ravitsemuslaadun indeksi perustuu ruoan ravintoainetiheyteen, jolla tarkoitetaan ruoan sis√§lt√§mi√§ ravintoaineita kaloria kohti. Lue lis√§√§ »

Luomu menestyy Euroopassa

Sveitsiläisen luomututkimuslaitos FiBL:n johtaja Urs Niggli piti Suomenvierailullaan luennon luomun menestyksestä Euroopassa. Sveitsiläiset käyttävät luomuostoksiin keskimäärin 173 euroa vuodessa, suomalaiset vain 14 euroa. Itävallassa hallitus asetti EU:hun liityttäessä tavoitteeksi, että viljelyalasta olisi 20 % luomussa vuonna 2010. Tavoite myös saavutettiin vuonna 2010. Saksassa ja Itävallassa on kummassakin noin 20 000 luomutuottajaa.

Lue lis√§√§ »

Tutkimukset kertovat luomun vahvuuksista (tutkimustiivistelmä)

Turvallisuus, ekologisuus, eettisyys ja terveellisyys ovat luomun valtteja. Monien mielestä luomu myös maistuu tavanomaista paremmalle, mutta tämä on jäänyt tutkimukselta todistamatta.

Jaakko Nuutila on k√§ynyt l√§pi suuren joukon viime vuosina tehtyj√§ luomuun liittyvi√§ tutkimuksia. Tutkimuksista selvi√§√§ mit√§ ominaisuuksia kuluttajat liitt√§v√§t luomuun. N√§iden ominaisuuksien tunnistamisen j√§lkeen Nuutila on selvitt√§nyt, mit√§ tutkimukset kertovat niiden toteutumisesta luomussa. Lue lis√§√§ »

Tutkimukset kertovat luomun vahvuuksista

Turvallisuus, ekologisuus, eettisyys ja terveellisyys ovat luomun valtteja. Monien mielestä luomu myös maistuu tavanomaista paremmalle, mutta tämä on jäänyt tutkimukselta todistamatta.

Jaakko Nuutila tutki luomun ylivoimatekij√∂it√§. H√§n on k√§ynyt l√§pi suuren joukon viime vuosina tehtyj√§ luomuun liittyvi√§ tutkimuksia. Tutkimuksista selvi√§√§ mit√§ ominaisuuksia kuluttajat liitt√§v√§t luomuun. N√§iden ominaisuuksien tunnistamisen j√§lkeen Nuutila on selvitt√§nyt, mit√§ tutkimukset kertovat niiden toteutumisesta luomussa. Lue lis√§√§ »