‘Kauppatutkimus’ arkisto

Hankintarenkaiden suureneminen uhka paikalliselle lähi- ja luomuruoalle

Lähiruoan käyttö on runsaampaa sellaisissa julkisissa ammattikeittiöissä, joissa ateriamäärät ovat pienempiä, osoitti Pohjois-Savossa tehty lähiruokaselvitys. Esimerkiksi Kiuruveden koulukeittiöt käyttivät jopa 58 % paikallisesti tuotettua lähiruokaa, kun Kuopion Aterialla sama luku oli 10 % vuonna 2009. Ulkomaisen tuontiruoan osuus tutkituissa yhdeksässä elintarvikeryhmässä oli Kiuruvedellä noin prosentin luokkaa, kun taas ulkomaisen ruoan osuus Suonenjoella, Juankoskella ja Kuopiossa oli kaikissa lähes 20 %.

Kiuruveden kuntastrateginen päätös lähi- ja luomuruokaan sitoutumisesta näkyy selvityksen mukaan myönteisesti lähiruoan käyttömäärissä ja toisaalta myös uusina ruokasektorille syntyneinä työpaikkoina. Myös Juankoskella kaupungin tekemä linjaus lähi- ja luomutuotteiden käytöstä näkyi myönteisesti tuloksissa.

Lue lis√§√§ »

Luomua ostavat syövät ja elävät terveellisemmin

Luomutuotteiden käyttäminen ja elintavat ovat yhteydessä toisiinsa. Luomuelintarvikkeita ostavat kuluttajat syövät terveellisemmin ja noudattavat paremmin terveellisiä elintapoja kuin ei-luomuruokaa ostavat kuluttajat. Nämä tulokset ilmenevät laajasta saksalaistutkimuksesta.

Noin 14 200 kuluttajaa piti kansallisessa kulutusk√§ytt√§ytymist√§ koskevassa tutkimuksessa tarkkaa kirjaa ostok√§ytt√§ytymisest√§√§n. Tutkimus tehtiin Max Rugner-Instituutissa osana kansallista luomututkimusohjelmaa. Lue lis√§√§ »

Luomuketju ‚Äď malli ketjun toimijoiden v√§lisest√§ vuorovaikutuksesta

Kestävä ruuan tuotanto kiinnostaa yhä enemmän kuluttajia, tarjontaketjun toimijoita ja muita sidosryhmiä. Yhtenä osoituksena tästä on luonnonmukaisesti tuotettujen elintarvikkeiden (luomutuotteiden) kasvanut kysyntä ja tarjonta. Luomutuotteiden osuus ruuan kokonaismarkkinasta on kuitenkin toistaiseksi pieni, erityisesti Suomessa, jossa luomutuotteiden osuus on vain noin prosentti ruuan kokonaismarkkinasta.

Lue lis√§√§ »