‘Kulutustutkimus’ arkisto

QLIF tutkimushanke paransi luomuruoan laatua ja turvallisuutta

”EU-Luomuruokatutkimushanke” eli QLIF¬† tutkimushanke on Luomu- ja alhaisten tuotantopanosten ruoan edist√§misest√§ sek√§ laadun ja turvallisuuden parantamista sek√§ kustannusten v√§hent√§misest√§ eurooppalaisissa luomu- ja alhaisten tuotantopanosten tuotantoketjuissa. QLIF -tutkimushanke on Euroopan komission tutkimuksen ja teknologian kehitt√§misen kuudennen puiteohjelman rahoittama. Lue lis√§√§ »

Luomun brändi nousussa

Luomup√§iv√§ss√§ 23.3. 2011 teemana oli ‚ÄĚLuomubr√§ndill√§ kauppaan‚ÄĚ. LuomuTIETOverkko julkaisee¬† p√§iv√§n avanneet Seija Kurunm√§en ja Anne Lepp√§sen¬† sek√§ Ruotsin osuuskauppa Coopin ymp√§rist√∂- ja luomujohtaja Mikael Robertssonin esitykset. Esityksiss√§ kerrotaan mm. ett√§ kuluttajat ovat aiempaa halukkaampia maksamaan luomusta. Lue lis√§√§ »

Antibioottiresistenssi yleistyy elintarvikkeissa Saksassa

Lukuisat ihmiselle haitalliset bakteerit ovat kehitt√§neet resistenssin antibiooteille. Seurauksena on, ett√§ l√§√§kkeet menett√§v√§t tehonsa. Sairausajat pitenev√§t. Toisinaan sairauksista tulee hengenvaarallisia. Antibioottiresistenssin laajuudesta Saksan elintarvikeketjussa laajan tutkimuksen teki Saksan liittovaltion riskientutkimuslaitos (Bundesinstitut f√ľr Risikobewertung (BfR). Lue lis√§√§ »

Antibioottiresistenssiä luomusiipikarjoissa tavanomaista vähemmän

Kanat laitumella Luonnonmukaisesti tuotetut kananmunat ja siipikarja ei sis√§ll√§ tavanomaista enemp√§√§ mikrobeja. Luomutuotetut tuotteet sis√§lt√§v√§t sit√§ vastoin merkitt√§v√§sti v√§hemm√§n antibiooteille resistenttej√§ mikrobeja. T√§m√§ on luomusiipikarjaelintarvikkeiden selke√§ etu kuluttajille. T√§h√§n tulokseen on tultu Muenchenin yliopiston kotiel√§inhygienian laitoksen tutkimuksissa. Lue lis√§√§ »

Roskiin 5 prosenttia kotitalouksien ruoasta

Suomalainen heittää syömäkelpoista ruokaa roskiin 20 Р30 kiloa vuodessa. Yksittäinen kotitalous haaskaa vuosittain 50 Р65 kiloa. Eniten pois heitetään vihanneksia ja kotiruokaa.  Suomalaisten kotitalouksien ruokahävikin määrää, laatua ja taustatekijöitä selvitettiin MTT:n Foodspill-projektissa.

Kotitaloudet tuhlaavat vuosittain noin viisi prosenttia ostamastaan ruuasta. Eniten ruokah√§vikki√§ henke√§ kohti syntyy sinkkutalouksissa, erityisesti yksin asuvilla naisilla. Lue lis√§√§ »

Terveytt√§ porkkanasta ‚Äď Alfa-karoteeni hyv√§ksi terveydelle

Veren korkea alfa-karoteenin pitoisuus v√§hensi jopa 39 prosentilla riski√§ sairastua syv√§n- ja verisuonisairauksiin, sy√∂p√§√§n ja moniin muihin sairauksiin. N√§m√§ tulokset saatiin 14 vuoden seurantatutkimuksessa, joka tehtiin aikuisv√§est√∂ll√§ osana USA:n kansallista terveys- ja ravitsemustutkimusta. Lue lis√§√§ »

Luomuviljely voisi tuottaa ruoan maailman väestölle

Luomumaataloudella on kapasiteettia tuottaa riitt√§v√§sti ruokaa maailman v√§est√∂lle. Kemialliset torjunta-aineet, v√§kilannoitteet ja geenimuuntelu ovat tarpeettomia. Tutkimuksen teki joukko tutkijoita eri tutkimuslaitoksista Michiganissa USA:ssa. Tutkimuksessa koottiin yhteen l√§hes 300 julkaistua tutkimusta luomumaatalouden tuotantomahdollisuuksista. Lue lis√§√§ »

Luomua ostavat syövät ja elävät terveellisemmin

Luomutuotteiden käyttäminen ja elintavat ovat yhteydessä toisiinsa. Luomuelintarvikkeita ostavat kuluttajat syövät terveellisemmin ja noudattavat paremmin terveellisiä elintapoja kuin ei-luomuruokaa ostavat kuluttajat. Nämä tulokset ilmenevät laajasta saksalaistutkimuksesta.

Noin 14 200 kuluttajaa piti kansallisessa kulutusk√§ytt√§ytymist√§ koskevassa tutkimuksessa tarkkaa kirjaa ostok√§ytt√§ytymisest√§√§n. Tutkimus tehtiin Max Rugner-Instituutissa osana kansallista luomututkimusohjelmaa. Lue lis√§√§ »