‘Kulutusuutiset’ arkisto

Antibioottiresistenssin seurantaraportti julkaistu EU:ssa

Ruokamyrkytyksi√§ Euroopassa aiheuttavat bakteerit, salmonella ja kampylobakteeri, osoittautuivat usein vastustuskykyisiksi usealle antibiootille. Antibioottiresistenssin esiintyvyys el√§imist√§ ja elintarvikkeista eristetyiss√§ bakteereissa vastasi vuoden 2010 kartoituksessa edellisvuosia. Pohjoismaissa el√§imist√§ eristetyill√§ bakteereilla tavataan antibioottiresistenssi√§ selv√§sti harvemmin kuin Euroopassa keskim√§√§rin. Tiedot k√§yv√§t ilmi Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSAn ja Euroopan tautikeskus ECDC:n toisesta yhteisraportista. Lue lis√§√§ »

Sveitsin COOP maailman kestävin kauppaketju

Sveitsiläinen osuuskauppa COOP on arvioitu maailman kestävimmäksi vähittäiskauppaketjuksi. Coopilla on pitkän tähtäimen kestävän kehityksen strategia. Käytännön toimenpiteet kattavat kauppaketjun kaikki osa-alueet.

Coopin toiminnasta kest√§vyyden edist√§miseksi kertoi ketjun viestint√§johtaja Simona Matt BioFach-kongressissa Nuernbergiss√§ 15.2.2012. Lue lis√§√§ »

Vuoden Luomutuotteet monipuolistavat luomuvalikoimia

Luomuliitto valitsi Vuoden Luomutuotteeksi Juustoportin Luomu Maitorahkan. Kunniamaininnan sai Pajuniemen Luomu Herkkumaksamakkara.

Ensimm√§ist√§ kertaa kilpailussa mukana oli my√∂s ammattikeitti√∂sarja ja sen voitti Munax luomumunamassa. Voittajat julkistetaan keskiviikkona Gastro-messujen estradilla Lis√§√§ luomua ammattikeitti√∂ihin ‚ÄďLuomup√§iv√§n yhteydess√§. Lue lis√§√§ »

Yhteistyöllä kotimaista luomua ruokapöytiin Pirkanmaalla

Luomuketjun vahvistamisessa yhteisty√∂n sujuvoittaminen on kehitt√§misen avain. Yhteisty√∂t√§ tulisi vahvistaa sek√§¬†tuottajien kesken ett√§ tuottajien, jalostajien, ammattikeitti√∂iden ja kaupan kesken. N√§in todettiin p√§√§ttyv√§n ProAgria Pirkanmaan luomu- ja l√§hiruokahankkeen Ketju pelaa yhteen ‚Äďseminaarissa¬†torstaina 9.2. UKK-instituutissa Tampereella. Lue lis√§√§ »

Luomumarkkinan arvo kasvoi 46 prosenttia vuonna 2011

Luomumarkkinan arvo kasvoi vuonna 2011 jopa 46 prosenttia ilmenee Nielsenin Kuluttajapaneelin uusista tiedoista. Luomutuotteiden osuus kaikkien ostojen arvosta nousi 1,2 prosentista 1,7 prosenttiin, kerrotaan Luomuliitosta, joka vastaa tietojen hankinnasta Nielseniltä.

– Kasvuprosentti n√§ytt√§√§ hyv√§lt√§. Olemme iloisia siit√§, ett√§ yritykset ovat tarttuneet luomuun selke√§sti aktiivisemmin, toteaa Jukka Lassila Luomuliitosta. Lue lis√§√§ »

IFOAM kannanotto: Nanoteknologian ja nanomateriaalien käyttö luonnonmukaisessa maataloudessa

Nanoteknologia on nopeasti kasvava tieteenala.¬†¬† Maailmanlaajuinen luomualan kattoj√§rjest√∂ IFOAM¬†(International Federation of Organic Agriculture) on ottanut kantaa nanoteknologiaan ja sen mahdolliseen k√§ytt√∂√∂n luomutuotannossa. IFOAM ¬†kannanotto: Nanoteknologian ja nanomateriaalien k√§ytt√∂ luonnonmukaisessa maataloudessa. Kannanottoon voi nyt tutustua¬† suomenkielell√§. Lue lis√§√§ »

Ravitsemuslaadun indeksi tarjoaa työkalun terveellisten ruokavalintojen tekemiseen

Yhdysvalloissa toimiva Organic Center on kehitt√§nyt ravitsemuslaadun indeksin (The Organic Center Nutritional Quality Index TOC-NQI), joka auttaa ruokavalintojen analysoinnissa ja ruokavalion ravitsemuksellisen laadun parantamisessa. Ravitsemuslaadun indeksi auttaa valitsemaan ruokia, jotka sis√§lt√§v√§t runsaasti terveytt√§ edist√§vi√§ ravintoaineita suhteellisen alhaisella kalorim√§√§r√§ll√§ eiv√§tk√§ sis√§ll√§ runsaasti terveytt√§ heikent√§vi√§ aineita, esim. lis√§tty√§ sokeria, suolaa tai tyydyttyneit√§ rasvoja, torjunta-aineiden tai el√§inl√§√§kkeiden j√§√§mi√§ tai keinotekoisia lis√§aineita. Ravitsemuslaadun indeksi perustuu ruoan ravintoainetiheyteen, jolla tarkoitetaan ruoan sis√§lt√§mi√§ ravintoaineita kaloria kohti. Lue lis√§√§ »

Luomu- ja lähiruokaa ammattikeittiöille

Mikkelin kaupungilla ty√∂skentelev√§ Eija Piispa kutsuu itse√§√§n leikillisesti ”ison perheen √§idiksi”. Ruokaa laitetaan keskuskeitti√∂ll√§ yli kuudelletuhannelle joka p√§iv√§. Eijan ja kollegoidensa ansiosta Mikkelin kaupunki on tarjonnut l√§hi- ja luomuruokaa parhaansa mukaan jo paljon ennen valtakunnallista keskustelua aiheesta. Eija Piispa kertoo LuomuTIETOverkon verkkoluennossa miten suurkeitti√∂ t√§ss√§ onnistuu ja mit√§ tuottajan kannattaa tehd√§ saadakseen ammattikeitti√∂n asiakkaakseen. Lue lis√§√§ »

Juva haastaa muut kunnat luomuruoan käyttäjiksi

L√§hi ‚Äď ja luomuruoan osuus nostetaan 40 %:iin Juvan kirkonkyl√§n julkisessa ruokailussa vuoden 2014 loppuun menness√§. Asiasta p√§√§tti Juvan kunnanvaltuusto 100-vuotisjuhlakokouksessa. Samalla Juvan kunta haastaa Etel√§-Savon muut kunnat tekem√§√§n vastaava p√§√§t√∂s. Lue lis√§√§ »

Kehittämispaketilla vauhtia Tanskan luomuun

Viennin edistäminen, uudet innovaatiot ja luomuruokaa julkisiin ammattikeittiöihin tulevat olemaan kehittämisen kärkiä luomun edistämisessä Tanskassa. Uusi hallitus esittää varattavaksi 10 miljoonaa euroa luomun kehittämiseen näillä kolmella osa-alueella.
Luomualan kehitt√§mist√§ pidet√§√§n kasvun ja viennin moottorina Tanskassa, joka tarjoaa my√∂s tehokkaita mahdollisuuksia v√§hent√§√§ maatalouden ymp√§rist√∂kuormitusta sek√§ v√§hent√§√§ kasvihuonekaasujen p√§√§st√∂j√§. Lue lis√§√§ »