‘Tutkimus’ arkisto

Luomun aitouden todentamiseen analyysimenetelmia

Euroopanlaajuisessa tutkimuksessa¬†j√§ljitet√§√§n¬†seuraavat 3 vuotta erityisesti luomutuotteille ominaisia kemiallisia sormenj√§lki√§ ‚ÄĚFast methods for authentication of organic plant based foods‚ÄĚ (AuthenticFood) -tutkimushankkeessa.¬†Luomutuotteiden osalta onkin koettu tarpeelliseksi l√§hte√§ kehitt√§m√§√§n luomun aitouden varmistavia menetelmi√§, ns. aitousindikaattoreita. Suomesta tutkimusryhm√§ss√§ ovat mukana ¬†Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin tutkijat. Lue lis√§√§ »

50 prosenttia luomuun vuoteen 2030 mennessä?

Maabrändityöryhmä asetti tavoitteeksi nostaa Suomen luomuviljelyalan puoleen koko viljelyalasta vuoteen 2030 mennessä. MTT:n tuoreen Luomu 50 -raportin mukaan tämä edellyttäisi luomuviljelyn lisääntymistä kymmenen prosentin vuosivauhdilla. Tehokas luomutuotanto ja ravinnetalous vaatisivat myös kasvin- ja kotieläintuotannon kiinteämpää vuorovaikutusta.

Luomuviljely on saavuttanut Suomessa jo varsin vankan jalansijan ja tuotantopinta-ala on noin kahdeksan prosenttia kokonaisviljelyalasta. Luomutuotteiden markkinaosuus on kuitenkin vain prosentin luokkaa, mik√§ viittaa siihen, ett√§ tuotantoketju ei toimi ongelmitta. Lue lis√§√§ »

Sianlihan markkinointi ja eläinsuojelumerkin käyttöönoton haasteet Saksassa

Miten hintaa tuijottavan kuluttajan saa maksamaan eläinten tavallista paremmasta hyvinvoinnista, joka tuo tuottajalle lisäkustannuksia? Laaja saksalainen tutkimus läpivalaisi lihaketjua ja sukelsi kuluttajien ajatusmaailmoihin. Miten saadaan lihaketju ulos halpakierteestä?

G√∂ttingen yliopiston koordinoima tutkimushanke nivoi yhteen monta luomutuotantoon ja eettiseen tuotantoon liittyv√§√§ lainalaisuutta. Lue lis√§√§ »

Ravitsemuslaadun indeksi tarjoaa työkalun terveellisten ruokavalintojen tekemiseen

Yhdysvalloissa toimiva Organic Center on kehitt√§nyt ravitsemuslaadun indeksin (The Organic Center Nutritional Quality Index TOC-NQI), joka auttaa ruokavalintojen analysoinnissa ja ruokavalion ravitsemuksellisen laadun parantamisessa. Ravitsemuslaadun indeksi auttaa valitsemaan ruokia, jotka sis√§lt√§v√§t runsaasti terveytt√§ edist√§vi√§ ravintoaineita suhteellisen alhaisella kalorim√§√§r√§ll√§ eiv√§tk√§ sis√§ll√§ runsaasti terveytt√§ heikent√§vi√§ aineita, esim. lis√§tty√§ sokeria, suolaa tai tyydyttyneit√§ rasvoja, torjunta-aineiden tai el√§inl√§√§kkeiden j√§√§mi√§ tai keinotekoisia lis√§aineita. Ravitsemuslaadun indeksi perustuu ruoan ravintoainetiheyteen, jolla tarkoitetaan ruoan sis√§lt√§mi√§ ravintoaineita kaloria kohti. Lue lis√§√§ »

Luomumaidon ilmastovaikutus tavanomaista pienempi

Luomumaidon kasvihuonekaasup√§√§st√∂t maitokiloa kohti ovat 10-20 prosenttia pienempi√• kuin tavanomaisesti tuotetun maidon. Luomumaidon p√§√§st√∂t olivat matalampia my√∂s maidontuotantoon k√§ytetty√§ peltopinta-alaa kohti laskettuna. N√§m√§ tulokset saatiin, kun ¬†luomututkimuslaitos FiBL vertaili¬†¬†eri maidontuotantotapojen ilmastovaikutuksia laajassa elinkaaritutkimuksessa It√§vallassa. Lue lis√§√§ »

Luomu menestyy Euroopassa

Sveitsiläisen luomututkimuslaitos FiBL:n johtaja Urs Niggli piti Suomenvierailullaan luennon luomun menestyksestä Euroopassa. Sveitsiläiset käyttävät luomuostoksiin keskimäärin 173 euroa vuodessa, suomalaiset vain 14 euroa. Itävallassa hallitus asetti EU:hun liityttäessä tavoitteeksi, että viljelyalasta olisi 20 % luomussa vuonna 2010. Tavoite myös saavutettiin vuonna 2010. Saksassa ja Itävallassa on kummassakin noin 20 000 luomutuottajaa.

Lue lis√§√§ »

Kehittämispaketilla vauhtia Tanskan luomuun

Viennin edistäminen, uudet innovaatiot ja luomuruokaa julkisiin ammattikeittiöihin tulevat olemaan kehittämisen kärkiä luomun edistämisessä Tanskassa. Uusi hallitus esittää varattavaksi 10 miljoonaa euroa luomun kehittämiseen näillä kolmella osa-alueella.
Luomualan kehitt√§mist√§ pidet√§√§n kasvun ja viennin moottorina Tanskassa, joka tarjoaa my√∂s tehokkaita mahdollisuuksia v√§hent√§√§ maatalouden ymp√§rist√∂kuormitusta sek√§ v√§hent√§√§ kasvihuonekaasujen p√§√§st√∂j√§. Lue lis√§√§ »

Kimalaiskannat vähentyneet voimakkaasti Pohjois-Amerikassa

Yhdysvaltalaistutkijat ovat vahvistaneet useiden kimalaislajien kantojen pienentyneen dramaattisesti viimeisten 20 vuoden aikana. Ensimm√§inen Yhdysvallat laajasti kattava tutkimus osoitti, ett√§ nelj√§ lajia on harvinaistunut huolestuttavasti tai puuttuu kokonaan aiemmilta esiintymisalueiltaan. Tutkijoiden mukaan taantuvien kimalaislajien geneettinen monimuotoisuus on alempi ja my√∂s loistartunnat ovat niiss√§ yleisempi√§ kuin vakailla lajeilla. Mit√§√§n varmaa syyt√§ kantojen romahtamiselle ei voitu osoittaa. Lue lis√§√§ »

Luomun kestävyysjulkaisu vauhdittaa keskustelua

Asumisen ja liikkumisen lis√§ksi ruoka on yksi suurimmista ymp√§rist√∂n kuormittajista ihmisten arkip√§iv√§n el√§m√§ss√§. Se tiedostetaan jo, ett√§ maataloutemme ei ole kest√§v√§ll√§ pohjalla, vaan kuluttaa luonnonvaroja ja aiheuttaa ymp√§ris¬¨t√∂haittoja. Siit√§, miten ja mihin suuntaan maataloutta tulisi kehitt√§√§, ei kuitenkaan olla yksimielisi√§. Luomun√§k√∂kulmaa keskusteluun tuo Marja Nuoran laatima keskustelupaperi Luomu ja kest√§v√§ kehitys. Lue lis√§√§ »

Julkaisu vauhdittaa luomuruoan terveellisyyskeskustelua

Suomessa on her√§tty pohtimaan yh√§ laajemmin ruokavalion merkityst√§ terveydellemme. L√§√§ketieteess√§ ja elintarviketeollisuudessa on alettu tutkia ruoka-aineiden terveysvaikutuksia ja toisaalta tavalliset ihmiset ovat alkaneet huolestua yh√§ teollistuvammasta elintarviketuotannosta sek√§ ymp√§rist√∂n saastumisesta, joiden seurauksina viime vuosien laajoja ruokaskandaaleja voidaan pit√§√§. Luomun√§k√∂kulman keskusteluun tuo Marja Nuoran laatima keskustelupaperi Luomu ja Terveellisyys. Lue lis√§√§ »