‘Yleistätutkimus’ arkisto

Kimalaiskannat vähentyneet voimakkaasti Pohjois-Amerikassa

Yhdysvaltalaistutkijat ovat vahvistaneet useiden kimalaislajien kantojen pienentyneen dramaattisesti viimeisten 20 vuoden aikana. Ensimmäinen Yhdysvallat laajasti kattava tutkimus osoitti, että neljä lajia on harvinaistunut huolestuttavasti tai puuttuu kokonaan aiemmilta esiintymisalueiltaan. Tutkijoiden mukaan taantuvien kimalaislajien geneettinen monimuotoisuus on alempi ja myös loistartunnat ovat niissä yleisempiä kuin vakailla lajeilla. Mitään varmaa syytä kantojen romahtamiselle ei voitu osoittaa. Lue lisää »

Luomun kestävyysjulkaisu vauhdittaa keskustelua

Asumisen ja liikkumisen lisäksi ruoka on yksi suurimmista ympäristön kuormittajista ihmisten arkipäivän elämässä. Se tiedostetaan jo, että maataloutemme ei ole kestävällä pohjalla, vaan kuluttaa luonnonvaroja ja aiheuttaa ympäris¬töhaittoja. Siitä, miten ja mihin suuntaan maataloutta tulisi kehittää, ei kuitenkaan olla yksimielisiä. Luomunäkökulmaa keskusteluun tuo Marja Nuoran laatima keskustelupaperi Luomu ja kestävä kehitys. Lue lisää »

Julkaisu vauhdittaa luomuruoan terveellisyyskeskustelua

Suomessa on herätty pohtimaan yhä laajemmin ruokavalion merkitystä terveydellemme. Lääketieteessä ja elintarviketeollisuudessa on alettu tutkia ruoka-aineiden terveysvaikutuksia ja toisaalta tavalliset ihmiset ovat alkaneet huolestua yhä teollistuvammasta elintarviketuotannosta sekä ympäristön saastumisesta, joiden seurauksina viime vuosien laajoja ruokaskandaaleja voidaan pitää. Luomunäkökulman keskusteluun tuo Marja Nuoran laatima keskustelupaperi Luomu ja Terveellisyys. Lue lisää »

Voidaanko maailman ihmiset ruokkia ilman luomumaataloutta?

Maailman kasvavan väestön kestävään ruokkimiseen ei riitä, että tuotamme enemmän ruokaa, vaan menetelmien on muututtava kestävämmiksi, jotta voisimme ruokkia maailman väestön tulevaisuudessa, sanoo MTT:n erikoistutkija Helena Kahiluoto.

Vuoteen 2050 mennessä maailman väestö on laskelmien mukaan kasvanut yhdeksään miljardiin, ja ruokaa pitäisi nykymenolla tuottaa jopa 70 prosenttia enemmän. Samaan aikaan vaaditaan luomutuotannon lisäämistä. Onko tällainen yhtälö mahdollinen? Lue lisää »

Tutkimukset kertovat luomun vahvuuksista (tutkimustiivistelmä)

Turvallisuus, ekologisuus, eettisyys ja terveellisyys ovat luomun valtteja. Monien mielestä luomu myös maistuu tavanomaista paremmalle, mutta tämä on jäänyt tutkimukselta todistamatta.

Jaakko Nuutila on käynyt läpi suuren joukon viime vuosina tehtyjä luomuun liittyviä tutkimuksia. Tutkimuksista selviää mitä ominaisuuksia kuluttajat liittävät luomuun. Näiden ominaisuuksien tunnistamisen jälkeen Nuutila on selvittänyt, mitä tutkimukset kertovat niiden toteutumisesta luomussa. Lue lisää »

Tutkimukset kertovat luomun vahvuuksista

Turvallisuus, ekologisuus, eettisyys ja terveellisyys ovat luomun valtteja. Monien mielestä luomu myös maistuu tavanomaista paremmalle, mutta tämä on jäänyt tutkimukselta todistamatta.

Jaakko Nuutila tutki luomun ylivoimatekijöitä. Hän on käynyt läpi suuren joukon viime vuosina tehtyjä luomuun liittyviä tutkimuksia. Tutkimuksista selviää mitä ominaisuuksia kuluttajat liittävät luomuun. Näiden ominaisuuksien tunnistamisen jälkeen Nuutila on selvittänyt, mitä tutkimukset kertovat niiden toteutumisesta luomussa. Lue lisää »

Öljyaikakauden huippu maailman öljyntuotannon tulevaisuuden analyysi

Öljyn tuotantoennuste Uppsala ja IEAUppsalan yliopiston tutkijaryhmä kritisoi Kansainvälisen Energiajärjestö IEA:n julkaisemaa World Energy Outlook 2008-raporttia tulevaisuuden öljyntuotantomäärien yliarvioinnista. IEA on OECD-maiden energia-alan asiantuntijajärjestö, jonka ennusteiden perusteella monet valtiot ja organisaatiot tekevät omia tulevaisuuden energiapoliittisia linjauksiaan. Uppsalan tutkijaryhmä ennustaa öljyn tuotannon laskevan nykytasosta vuoteen 2030 mennessä 75 miljoonaan tynnyriin päivässä, kun taas IEA ennustaa tuotannon kasvavan yli 106 miljoonaan tynnyriin. Lue lisää »

Luomun brändi nousussa

Luomupäivässä 23.3. 2011 teemana oli ”Luomubrändillä kauppaan”. LuomuTIETOverkko julkaisee  päivän avanneet Seija Kurunmäen ja Anne Leppäsen  sekä Ruotsin osuuskauppa Coopin ympäristö- ja luomujohtaja Mikael Robertssonin esitykset. Esityksissä kerrotaan mm. että kuluttajat ovat aiempaa halukkaampia maksamaan luomusta. Lue lisää »

YK-raportti Luomumaatalous voi tuplata satotason köyhissä maissa

Kehitysmaiden pienviljelijät voisivat kaksinkertaistaa satotasonsa vuosikymmenessä, mikäli he siirtyisivät käyttämään luonnonmukaisia tuotantomenetelmiä ja luopuisivat kemiallisista lannoitteista ja torjunta-aineista. Laajaan tieteelliseen kirjallisuuteen perustuen raportissa esitetään perustavaa laatua olevaa siirtymistä agro-ekologisten menetelmien käyttöön, kun halutaan edistää ruoantuotantoa ja parantaa köyhien asemaa, osoittaa uusi YK-raportti. Lue lisää »

Luomuviljely voisi tuottaa ruoan maailman väestölle

Luomumaataloudella on kapasiteettia tuottaa riittävästi ruokaa maailman väestölle. Kemialliset torjunta-aineet, väkilannoitteet ja geenimuuntelu ovat tarpeettomia. Tutkimuksen teki joukko tutkijoita eri tutkimuslaitoksista Michiganissa USA:ssa. Tutkimuksessa koottiin yhteen lähes 300 julkaistua tutkimusta luomumaatalouden tuotantomahdollisuuksista. Lue lisää »