‘Yleist√§uutiset’ arkisto

Luomuala uskoo kasvuun: Toimiva arvoketju kaipaa lisää luottamusta

Luomumarkkina kasvaa nyt ripe√§sti ja luomuala uskoo kasvun jatkuvan my√∂s l√§hivuosina. Toimijat kokevat olevansa hyvin sitoutuneita ketjun kehitt√§miseen, mutta ep√§ilev√§t muiden sitoutumista. Luottamusta toimijoiden v√§lille tarvitaan lis√§√§ kasvun varmistamiseksi. N√§m√§ tulokset ilmenev√§t ProLuomun tilaamasta Luomun ketjubarometri- tutkimuksesta. Lue lis√§√§ »

Luomuala on kiinnostava kasvuala

Maa- ja mets√§talousministeri√∂n tiedotustilaisuudessa perjantaina 30.3. julkistettiin ministeri√∂n suuntaviivoja hallituksen luomuohjelmaa varten sek√§ tuore selvitys luomualan kehitt√§miskeinoista. Luomuala on kiinnostava kasvuala, mink√§ totesi my√∂s tilaisuuden avannut maa- ja mets√§talousministeri Jari Koskinen. ProLuomu ry tavoittelee Marja-Riitta Kottilan johdolla luomuruuan lis√§√§mist√§ ruokap√∂ydiss√§. Lue lis√§√§ »

MMM: Luomutuotannon tavoitteeksi 20 prosenttia vuoteen 2020 mennessä

Luomualan reipas kasvu on maa- ja mets√§talousministeri√∂n tavoitteena. Ministeri√∂ julkisti¬†maaliskuun lopussa¬†suuntaviivoja hallituksen luomuohjelmaa varten sek√§ tuoreen selvityksen luomualan kehitt√§miskeinoista. Maa- ja mets√§talousministeri Jari Koskinen aikoo vied√§ ministeri√∂n linjaukset hallituksen k√§sittelyyn l√§hitulevaisuudessa. Lue lis√§√§ »

Miten Itämerta rehevöittävät ravinteet saadaan hyötykäyttöön? Ota kantaa 15.4. saakka

Ymp√§rist√∂ministeri√∂ laatii parhaillaan ravinteiden kierr√§tyksen ohjelmaa. Sen tavoitteena on, ett√§ erityisesti fosfori- ja typpip√§√§st√∂t It√§mereen v√§henev√§t selv√§sti ja ett√§ It√§meren tila olisi hyv√§. Kansalaisilta toivotaan Otakantaa.fi -foorumilla n√§kemyksi√§ siit√§, miten ravinteet saadaan paremmin hy√∂tyk√§ytt√∂√∂n. Keskustelu on auki 15.4. saakka. Lue lis√§√§ »

Sveitsin COOP maailman kestävin kauppaketju

Sveitsiläinen osuuskauppa COOP on arvioitu maailman kestävimmäksi vähittäiskauppaketjuksi. Coopilla on pitkän tähtäimen kestävän kehityksen strategia. Käytännön toimenpiteet kattavat kauppaketjun kaikki osa-alueet.

Coopin toiminnasta kest√§vyyden edist√§miseksi kertoi ketjun viestint√§johtaja Simona Matt BioFach-kongressissa Nuernbergiss√§ 15.2.2012. Lue lis√§√§ »

Kestävyys BioFach-messujen teemana

Vuoden 2012 Biofach luomumessut Saksan Nuernbergissä tarjosivat laajan läpileikkauksen luomutuotteiden tarjonnasta ja runsaasti luentoja eri aihepiireistä. Vuoden 2012 teemana oli kestävä kehitys ja luomu. Kestävyyttä käsiteltiin kolmen päivän aikana monissa kongressin osioissa useilta eri näkökulmilta.
Lue lis√§√§ »

Luomun aitouden todentamiseen analyysimenetelmia

Euroopanlaajuisessa tutkimuksessa¬†j√§ljitet√§√§n¬†seuraavat 3 vuotta erityisesti luomutuotteille ominaisia kemiallisia sormenj√§lki√§ ‚ÄĚFast methods for authentication of organic plant based foods‚ÄĚ (AuthenticFood) -tutkimushankkeessa.¬†Luomutuotteiden osalta onkin koettu tarpeelliseksi l√§hte√§ kehitt√§m√§√§n luomun aitouden varmistavia menetelmi√§, ns. aitousindikaattoreita. Suomesta tutkimusryhm√§ss√§ ovat mukana ¬†Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin tutkijat. Lue lis√§√§ »

Huoltovarmuus luomutuotannon vahvuus

Huoltovarmuuden varmistamista yhteistyössä eri tahojen kanssa kehitetään. Kriisitilanteisiin on valmistauduttava etukäteen ja elintarvikehuollon toimivuus on yksi tärkeimmistä asioista varmistaa, myös pidemmissä kriiseissä. Tällöin fossiilisten polttoaineiden saanti ja ulkomaankauppa voivat häiriintyä merkittävästi tai jopa pysähtyä.

Luomutuotannossa k√§ytet√§√§n biologista typensidontaa, viljelykiertoa ja eloper√§isi√§ lannoitteita eik√§ tuotanto ole riippuvainen ostolannoitteista. T√§m√§ on merkitt√§v√§√§ huoltovarmuuden kannalta, sill√§ ostolannoitteet tulevat suureksi osaksi ulkomailta ja ne tuotetaan k√§ytt√§en merkitt√§vi√§ m√§√§ri√§ fossiilisia polttoaineita,¬†t√§hdent√§√§ Luomuliitto tiedotteessaan. Lue lis√§√§ »

50 prosenttia luomuun vuoteen 2030 mennessä?

Maabrändityöryhmä asetti tavoitteeksi nostaa Suomen luomuviljelyalan puoleen koko viljelyalasta vuoteen 2030 mennessä. MTT:n tuoreen Luomu 50 -raportin mukaan tämä edellyttäisi luomuviljelyn lisääntymistä kymmenen prosentin vuosivauhdilla. Tehokas luomutuotanto ja ravinnetalous vaatisivat myös kasvin- ja kotieläintuotannon kiinteämpää vuorovaikutusta.

Luomuviljely on saavuttanut Suomessa jo varsin vankan jalansijan ja tuotantopinta-ala on noin kahdeksan prosenttia kokonaisviljelyalasta. Luomutuotteiden markkinaosuus on kuitenkin vain prosentin luokkaa, mik√§ viittaa siihen, ett√§ tuotantoketju ei toimi ongelmitta. Lue lis√§√§ »

IFOAM:in kannanotto geenitekniikkaan ja geenimuunneltuihin organismeihin

Geenitekniikan k√§ytt√∂√∂notto maataloudessa on tuonut luonnonmukaiselle liikkeelle uusia haasteita. Maailmanlaajuinen luomualan kattoj√§rjest√∂ IFOAM (International Federation of Organic Agriculture) ¬†on julkaissut¬†kannanoton koskien geenitekniikkaa ja geenimuunneltujen¬†organismien k√§ytt√∂√§ elintarvikesektorilla. Kannanoton tarkoituksena on luoda IFOAM:ille ja sen sis√§isille elimille yhten√§inen kanta geenitekniikkaan ja ohjata IFOAM:in j√§seni√§ heid√§n omien kannanottojensa kehitt√§misess√§. Kannanottoon voidaan tutustua suomenkielell√§. Lue lis√§√§ »