‘ammattikeittiöt’ arkisto

Ammattikeittiöt luomutuotteiden ostajina

Marja-Riitta Kottila puhui marraskuussa 2011 Luomua ja lähiruokaa ammattikeittiöille -tapahtumassa Mikkelissä. LuomuTIETOverkko julkaisee esityksen nyt kaikille kiinnostuneille. Lue lisää »

Vuoden Luomutuotteet monipuolistavat luomuvalikoimia

Luomuliitto valitsi Vuoden Luomutuotteeksi Juustoportin Luomu Maitorahkan. Kunniamaininnan sai Pajuniemen Luomu Herkkumaksamakkara.

Ensimmäistä kertaa kilpailussa mukana oli myös ammattikeittiösarja ja sen voitti Munax luomumunamassa. Voittajat julkistetaan keskiviikkona Gastro-messujen estradilla Lisää luomua ammattikeittiöihin –Luomupäivän yhteydessä. Lue lisää »

Yhteistyöllä kotimaista luomua ruokapöytiin Pirkanmaalla

Luomuketjun vahvistamisessa yhteistyön sujuvoittaminen on kehittämisen avain. Yhteistyötä tulisi vahvistaa sekä tuottajien kesken että tuottajien, jalostajien, ammattikeittiöiden ja kaupan kesken. Näin todettiin päättyvän ProAgria Pirkanmaan luomu- ja lähiruokahankkeen Ketju pelaa yhteen –seminaarissa torstaina 9.2. UKK-instituutissa Tampereella. Lue lisää »

Ravitsemuslaadun indeksi tarjoaa työkalun terveellisten ruokavalintojen tekemiseen

Yhdysvalloissa toimiva Organic Center on kehittänyt ravitsemuslaadun indeksin (The Organic Center Nutritional Quality Index TOC-NQI), joka auttaa ruokavalintojen analysoinnissa ja ruokavalion ravitsemuksellisen laadun parantamisessa. Ravitsemuslaadun indeksi auttaa valitsemaan ruokia, jotka sisältävät runsaasti terveyttä edistäviä ravintoaineita suhteellisen alhaisella kalorimäärällä eivätkä sisällä runsaasti terveyttä heikentäviä aineita, esim. lisättyä sokeria, suolaa tai tyydyttyneitä rasvoja, torjunta-aineiden tai eläinlääkkeiden jäämiä tai keinotekoisia lisäaineita. Ravitsemuslaadun indeksi perustuu ruoan ravintoainetiheyteen, jolla tarkoitetaan ruoan sisältämiä ravintoaineita kaloria kohti. Lue lisää »

Luomu- ja lähiruokaa ammattikeittiöille

Mikkelin kaupungilla työskentelevä Eija Piispa kutsuu itseään leikillisesti ”ison perheen äidiksi”. Ruokaa laitetaan keskuskeittiöllä yli kuudelletuhannelle joka päivä. Eijan ja kollegoidensa ansiosta Mikkelin kaupunki on tarjonnut lähi- ja luomuruokaa parhaansa mukaan jo paljon ennen valtakunnallista keskustelua aiheesta. Eija Piispa kertoo LuomuTIETOverkon verkkoluennossa miten suurkeittiö tässä onnistuu ja mitä tuottajan kannattaa tehdä saadakseen ammattikeittiön asiakkaakseen. Lue lisää »

Juva haastaa muut kunnat luomuruoan käyttäjiksi

Lähi – ja luomuruoan osuus nostetaan 40 %:iin Juvan kirkonkylän julkisessa ruokailussa vuoden 2014 loppuun mennessä. Asiasta päätti Juvan kunnanvaltuusto 100-vuotisjuhlakokouksessa. Samalla Juvan kunta haastaa Etelä-Savon muut kunnat tekemään vastaava päätös. Lue lisää »

60 prosenttia luomuruokaa julkisiin ammattikeittiöihin Tanskassa

Julkisten ammattikeittiöiden tulee tarjota 60 prosenttia luomuruokaa hallituksen uuden tavoitteen mukaan. Uuden tavoitteen julkisten ammattikeittiöiden luomuruoan osuudelle on asettanut Tanskan uusi elintarvikeministeri Mette Gjerskov.  Tavoitteen saavuttamiseksi luvataan rahoitusta mm tehostettuun neuvontaan. Toimenpide on osa hallituksen esitystä ensi vuoden Luomun kehittämispaketiksi. Lue lisää »

Ruoasta jo 75 prosenttia luomua Kööpenhaminan ruokaloissa

Ruoasta jo 75 prosenttia on luomua vuoden 2011 loppuun mennessä, kertoi tanskalainen Anya Hultberg Ekocentrian järjestämässä lähiruokaseminaarissa lokakuun alussa. Tavoitteena on nostaa luomuruoan osuus Kööpenhaminan ruokaloissa 90 prosenttiin vuoteen 2015 mennessä.

Luomutavoitteiden saavuttamisessa on edetty hyvin, kertoi Hultberg. Vuonna 2009 Kööpenhaminan ruokaloiden ruoasta 60 prosenttia oli luomua. Lue lisää »

Julkaisu vauhdittaa luomuruoan terveellisyyskeskustelua

Suomessa on herätty pohtimaan yhä laajemmin ruokavalion merkitystä terveydellemme. Lääketieteessä ja elintarviketeollisuudessa on alettu tutkia ruoka-aineiden terveysvaikutuksia ja toisaalta tavalliset ihmiset ovat alkaneet huolestua yhä teollistuvammasta elintarviketuotannosta sekä ympäristön saastumisesta, joiden seurauksina viime vuosien laajoja ruokaskandaaleja voidaan pitää. Luomunäkökulman keskusteluun tuo Marja Nuoran laatima keskustelupaperi Luomu ja Terveellisyys. Lue lisää »

Roskiin 5 prosenttia kotitalouksien ruoasta

Suomalainen heittää syömäkelpoista ruokaa roskiin 20 – 30 kiloa vuodessa. Yksittäinen kotitalous haaskaa vuosittain 50 – 65 kiloa. Eniten pois heitetään vihanneksia ja kotiruokaa.  Suomalaisten kotitalouksien ruokahävikin määrää, laatua ja taustatekijöitä selvitettiin MTT:n Foodspill-projektissa.

Kotitaloudet tuhlaavat vuosittain noin viisi prosenttia ostamastaan ruuasta. Eniten ruokahävikkiä henkeä kohti syntyy sinkkutalouksissa, erityisesti yksin asuvilla naisilla. Lue lisää »