‘ammattikeitti√∂t’ arkisto

Hankintarenkaiden suureneminen uhka paikalliselle lähi- ja luomuruoalle

Lähiruoan käyttö on runsaampaa sellaisissa julkisissa ammattikeittiöissä, joissa ateriamäärät ovat pienempiä, osoitti Pohjois-Savossa tehty lähiruokaselvitys. Esimerkiksi Kiuruveden koulukeittiöt käyttivät jopa 58 % paikallisesti tuotettua lähiruokaa, kun Kuopion Aterialla sama luku oli 10 % vuonna 2009. Ulkomaisen tuontiruoan osuus tutkituissa yhdeksässä elintarvikeryhmässä oli Kiuruvedellä noin prosentin luokkaa, kun taas ulkomaisen ruoan osuus Suonenjoella, Juankoskella ja Kuopiossa oli kaikissa lähes 20 %.

Kiuruveden kuntastrateginen päätös lähi- ja luomuruokaan sitoutumisesta näkyy selvityksen mukaan myönteisesti lähiruoan käyttömäärissä ja toisaalta myös uusina ruokasektorille syntyneinä työpaikkoina. Myös Juankoskella kaupungin tekemä linjaus lähi- ja luomutuotteiden käytöstä näkyi myönteisesti tuloksissa.

Lue lis√§√§ »

Luomuruokailu lisääntyy vauhdilla Göteborgissa

Göteborgin kaupunki Ruotsissa panostaa ympäristöystävälliseen ja reiluun ruokaan. Ympäristölautakunnan käynnistämä hanke on moninkertaistanut luomun ja reilun kaupan ruuan tarjoamisen kaupungin ruokaloissa, kuten päiväkodeissa, kouluissa ja vanhustentaloissa. Asiasta kertoi projektipäällikkä Rebekka Palosaari-Fogler Ekocentrian järjestämässä lähiruokaseminaarissa.

G√∂teborgin kaupungissa elintarvikkeita ostetaan kaupungin ruokapalveluihin 30 miljoonalla eurolla. Vuosittain tarjoillaan 19 miljoonaa ateriaa. Lue lis√§√§ »

Luomuruokaa Helsingin päiväkoteihin 50 prosenttia vuonna 2015

Helsingin kaupunki aikoo nostaa luomuruoan osuuden p√§iv√§kodeissa 50 prosenttiin vuoteen 2015 menness√§. Helsinki√§ kehitet√§√§n suomalaisen ruokakulttuurin edell√§k√§vij√§ksi. Kaupunginhallitus hyv√§ksyi kes√§kuun lopulla Helsingin kaupungin ruokakulttuurity√∂ryhm√§n ehdotukset, joilla Helsinki pyrkii pienent√§m√§√§n ruokaketjun ekologista jalanj√§lke√§, elvytt√§m√§√§n tori- ja hallitoimintaa, nostamaan ruoan laatua, korostamaan hyv√§√§ makua ja vahvistamaan Helsingin identiteetti√§ ruokakulttuurin keinoin. Lue lis√§√§ »

Mikkeli näyttää esimerkkiä kestävissä elintarvikehankinnoissa

Mikkeli on ensimmäinen kaupunki, jonka ruokapalvelu liittyi kokonaisuudessaan uusittuun Portaat luomuun- ohjelmaan. Näin luomutuotteita syödään Mikkelin päiväkodeissa, kouluissa, henkilöstöravintoloissa, palvelutaloissa sekä ateriapalvelun kautta myös vanhusten kodeissa.

Kaikkiaan 64 Mikkelin seudun keitti√∂it√§ saa sein√§lleen Portaat luomun -diplomin; n√§ist√§ 9 keitti√∂t√§ on portaalla 3 ja loput portaalla 2. Yhteens√§ n√§iss√§ keitti√∂ss√§ valmistetaan p√§ivitt√§in noin 8 600 ateriaa. Lue lis√§√§ »

Luomuruokaa 15 % Norjan puolustusvoimiin vuoteen 2012

Norjan sotilaat syövät nykysin 5 prosenttia luomuruokaa.  Mutta nyt Norjan puolustusvoimat tekevät suursatsauksen nostaakseen luomuruoan osuuden 15 prosentiin vuoteen 2012 mennessä. Toimenpide on osa puolustusvoimien ympistöohjelmaa.

Olemme asettaneet selke√§n tavoitteen toiminnallemme. Se tekee k√§yt√§nn√∂n toiminnan helpommaksi huoltovarmuuden ja ymp√§rist√∂n huomioonottamisen kannalta. Puolustusvoimat tulee tekem√§√§n jatkossakin t√∂it√§ ymp√§rist√∂n√§k√∂kohtien paremmin huomioonottamiseksi. N√§in sanoo puolustusministeri tiedotteessaan. Lue lis√§√§ »

Ruotsin kuninkaallisessa hääjuhlassa tarjoiltiin luomuruokaa

Ruotsin kuninkaallisessa h√§√§juhlassa 19. kes√§kuuta prinsessa Victoria sanoi ‚ÄĚtahdon‚ÄĚ Daniel Westlingille.¬† Sulhasen kotikunnassa Ockelbossa, Etel√§-Ruotsissa j√§rjestettiin h√§√§juhla suurelle yleis√∂lle. N√§ytt√§v√§n Sofieron linnan puistossa 10 000 h√§√§vieraalla oli mahdollisuus seurata h√§√§juhlaa suurelta valkokankaalta ja nauttia herkullisista luomuruuista linnan puistossa. Lue lis√§√§ »

Luomutuotteille uusi EU-tunnus

EU:n luomutuotteille on nyt valittu uusi tunnus. EU:n komission j√§rjest√§m√§n suunnittelukilpailun voitti Euro-lehti. Euro-lehti-tunnuksessa valkoiset EU-t√§hdet muodostavat lehden muotoisen kuvion vihre√§ll√§ taustalla. Merkill√§ l√§hetet√§√§n kaksi viesti√§: luonto ja Eurooppa. Noin 130 000 ihmist√§ valitsi kahden kuukauden verkko√§√§nestyksell√§ kolmesta parhaasta ehdotuksesta luomutuotteille uuden tunnuksen eli logon. Lue lis√§√§ »

Uusi nettisivusto opastaa ympäristöystävälliseen ruokailuun Ruotsissa

Ymp√§rist√∂yst√§v√§llisen ruokailuun on Ruotsissa avattu uusi nettisivusto, jossa opastetaan kuluttajia ymp√§rist√∂yst√§v√§lliseen ruokailuun. Sivuston takana on 13 vuotta toiminut LivsmedelsSverige ‚Äďneuvosto, joka sai rahoituksen Jordbruksverketilt√§ tiedon keruuseen ja v√§litt√§miseen ruoan, ymp√§rist√∂n ja ilmaston vuorovaikutuksista. Lue lis√§√§ »