‘ammattikeittiöt’ arkisto

Hankintarenkaiden suureneminen uhka paikalliselle lähi- ja luomuruoalle

Lähiruoan käyttö on runsaampaa sellaisissa julkisissa ammattikeittiöissä, joissa ateriamäärät ovat pienempiä, osoitti Pohjois-Savossa tehty lähiruokaselvitys. Esimerkiksi Kiuruveden koulukeittiöt käyttivät jopa 58 % paikallisesti tuotettua lähiruokaa, kun Kuopion Aterialla sama luku oli 10 % vuonna 2009. Ulkomaisen tuontiruoan osuus tutkituissa yhdeksässä elintarvikeryhmässä oli Kiuruvedellä noin prosentin luokkaa, kun taas ulkomaisen ruoan osuus Suonenjoella, Juankoskella ja Kuopiossa oli kaikissa lähes 20 %.

Kiuruveden kuntastrateginen päätös lähi- ja luomuruokaan sitoutumisesta näkyy selvityksen mukaan myönteisesti lähiruoan käyttömäärissä ja toisaalta myös uusina ruokasektorille syntyneinä työpaikkoina. Myös Juankoskella kaupungin tekemä linjaus lähi- ja luomutuotteiden käytöstä näkyi myönteisesti tuloksissa.

Lue lisää »

Luomuruokailu lisääntyy vauhdilla Göteborgissa

Göteborgin kaupunki Ruotsissa panostaa ympäristöystävälliseen ja reiluun ruokaan. Ympäristölautakunnan käynnistämä hanke on moninkertaistanut luomun ja reilun kaupan ruuan tarjoamisen kaupungin ruokaloissa, kuten päiväkodeissa, kouluissa ja vanhustentaloissa. Asiasta kertoi projektipäällikkä Rebekka Palosaari-Fogler Ekocentrian järjestämässä lähiruokaseminaarissa.

Göteborgin kaupungissa elintarvikkeita ostetaan kaupungin ruokapalveluihin 30 miljoonalla eurolla. Vuosittain tarjoillaan 19 miljoonaa ateriaa. Lue lisää »

Luomuruokaa Helsingin päiväkoteihin 50 prosenttia vuonna 2015

Helsingin kaupunki aikoo nostaa luomuruoan osuuden päiväkodeissa 50 prosenttiin vuoteen 2015 mennessä. Helsinkiä kehitetään suomalaisen ruokakulttuurin edelläkävijäksi. Kaupunginhallitus hyväksyi kesäkuun lopulla Helsingin kaupungin ruokakulttuurityöryhmän ehdotukset, joilla Helsinki pyrkii pienentämään ruokaketjun ekologista jalanjälkeä, elvyttämään tori- ja hallitoimintaa, nostamaan ruoan laatua, korostamaan hyvää makua ja vahvistamaan Helsingin identiteettiä ruokakulttuurin keinoin. Lue lisää »

Mikkeli näyttää esimerkkiä kestävissä elintarvikehankinnoissa

Mikkeli on ensimmäinen kaupunki, jonka ruokapalvelu liittyi kokonaisuudessaan uusittuun Portaat luomuun- ohjelmaan. Näin luomutuotteita syödään Mikkelin päiväkodeissa, kouluissa, henkilöstöravintoloissa, palvelutaloissa sekä ateriapalvelun kautta myös vanhusten kodeissa.

Kaikkiaan 64 Mikkelin seudun keittiöitä saa seinälleen Portaat luomun -diplomin; näistä 9 keittiötä on portaalla 3 ja loput portaalla 2. Yhteensä näissä keittiössä valmistetaan päivittäin noin 8 600 ateriaa. Lue lisää »

Luomuruokaa 15 % Norjan puolustusvoimiin vuoteen 2012

Norjan sotilaat syövät nykysin 5 prosenttia luomuruokaa.  Mutta nyt Norjan puolustusvoimat tekevät suursatsauksen nostaakseen luomuruoan osuuden 15 prosentiin vuoteen 2012 mennessä. Toimenpide on osa puolustusvoimien ympistöohjelmaa.

Olemme asettaneet selkeän tavoitteen toiminnallemme. Se tekee käytännön toiminnan helpommaksi huoltovarmuuden ja ympäristön huomioonottamisen kannalta. Puolustusvoimat tulee tekemään jatkossakin töitä ympäristönäkökohtien paremmin huomioonottamiseksi. Näin sanoo puolustusministeri tiedotteessaan. Lue lisää »

Ruotsin kuninkaallisessa hääjuhlassa tarjoiltiin luomuruokaa

Ruotsin kuninkaallisessa hääjuhlassa 19. kesäkuuta prinsessa Victoria sanoi ”tahdon” Daniel Westlingille.  Sulhasen kotikunnassa Ockelbossa, Etelä-Ruotsissa järjestettiin hääjuhla suurelle yleisölle. Näyttävän Sofieron linnan puistossa 10 000 häävieraalla oli mahdollisuus seurata hääjuhlaa suurelta valkokankaalta ja nauttia herkullisista luomuruuista linnan puistossa. Lue lisää »

Luomutuotteille uusi EU-tunnus

EU:n luomutuotteille on nyt valittu uusi tunnus. EU:n komission järjestämän suunnittelukilpailun voitti Euro-lehti. Euro-lehti-tunnuksessa valkoiset EU-tähdet muodostavat lehden muotoisen kuvion vihreällä taustalla. Merkillä lähetetään kaksi viestiä: luonto ja Eurooppa. Noin 130 000 ihmistä valitsi kahden kuukauden verkkoäänestyksellä kolmesta parhaasta ehdotuksesta luomutuotteille uuden tunnuksen eli logon. Lue lisää »

Uusi nettisivusto opastaa ympäristöystävälliseen ruokailuun Ruotsissa

Ympäristöystävällisen ruokailuun on Ruotsissa avattu uusi nettisivusto, jossa opastetaan kuluttajia ympäristöystävälliseen ruokailuun. Sivuston takana on 13 vuotta toiminut LivsmedelsSverige –neuvosto, joka sai rahoituksen Jordbruksverketiltä tiedon keruuseen ja välittämiseen ruoan, ympäristön ja ilmaston vuorovaikutuksista. Lue lisää »